De Amerikaanse Federal Reserve (centrale bank) kondigde gisteravond om 20.00u Nederlandse tijd een rentepauze aan, nadat het over een periode van 15 maanden met 10 achtereenvolgende renteverhogingen op de proppen kwam. Als gevolg van die renteverhogingen nam de druk op de financiële markten behoorlijk toe en daar hadden ook Bitcoin en de cryptomarkt in zijn algemeenheid onder te lijden.

Nu is de agressieve campagne van renteverhogingen voorbij en lijkt de markt eindelijk een kans te krijgen om op adem te komen.

Waarom had de markt het zwaar?

In principe is het niet lastig om te bedenken dat de renteverhogingen een drukkend effect op de koersen van financiële assets veroorzaakten. Het verhogen van de rente zorgt er in de eerste plaats voor dat het aantrekkelijker is om geld te parkeren in bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties.

Als je een Amerikaanse staatsobligatie koopt leen je in principe dollars aan de Verenigde Staten. Door de rente met ongeveer 5 procent te verhogen in 15 maanden tijd verhoogde de Federal Reserve het rendement op die staatsobligaties behoorlijk.

In principe heeft Amerika het monopolie op de dollar en is de kans minimaal dat ze failliet gaan. Zodoende kun je op die staatsobligaties een bijna gegarandeerd rendement over je Amerikaanse dollars verdienen.

Investeerders kunnen zo een rendement van ongeveer 5 procent pakken op hun dollars, zonder dat ze daar teveel risico over lopen. Om die reden zie je dat veel investeerders op dit moment Amerikaanse staatsobligaties kiezen boven risico-assets als bijvoorbeeld Bitcoin.

Dat is niet alles

Het onderwerp is te complex om alles in één nieuwsbericht uit te leggen, maar dit is nog niet alles. Een hogere rente betekent namelijk ook dat het voor bedrijven en consumenten duurder is om kapitaal te lenen. Hoe hoger de basisrente bij de Amerikaanse centrale bank, hoe meer rente bedrijven en individuen voor hun leningen moeten neertellen.

Dat maakt dat er door renteverhogingen minder nieuwe Amerikaanse dollars in omloop komen. Het resultaat daarvan is dat de relatieve schaarste van de dollar toeneemt en die munt dus aantrekkelijker wordt ten opzichte van Bitcoin en andere cryptomunten.

Verder is er door de renteverhogingen nog het risico op een recessie. Hoe moeilijker het is voor de economie om aan kapitaal te komen, hoe lager de winsten van bedrijven.

Als gevolg daarvan kan een recessie ontstaan en zullen mensen op grote schaal hun banen verliezen. Mocht dat gebeuren, dan kan er een soort vlucht naar Amerikaanse dollars ontstaan, want dat is immers de munt waarmee Amerikanen hun rekeningen moeten betalen.

The post De Federal Reserve trapt op de rem, wat betekent dit voor Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.