In de crypto sector is de term “Bitcoin halving” een begrip dat vaak wordt besproken, maar niet altijd volledig begrepen. Het is echter een van de meest cruciale en unieke aspecten van het Bitcoin-protocol en heeft aanzienlijke gevolgen voor zowel de waarde van de munt als de manier waarop het netwerk functioneert. Laten we dieper ingaan op wat de Bitcoin halving inhoudt en waarom het zo’n essentieel onderdeel is van het Bitcoin-ecosysteem.

Wat is de Bitcoin halving?

De Bitcoin halving, ook wel bekend als “the halvening”, verwijst naar een ingebouwd mechanisme in het Bitcoin-protocol dat de beloning voor het delven van nieuwe bitcoin halveert. In het begin, toen Bitcoin werd gelanceerd door de mysterieuze persoon of groep bekend als Satoshi Nakamoto, werd de beloning voor elke nieuwe blokcreatie vastgesteld op 50 bitcoins. 

Echter, ongeveer elke vier jaar, of na elke 210.000 blokken, wordt deze beloning gehalveerd. Zo vonden er een eerdere Bitcoin halvings plaats in:

  • November 2012, waarbij de beloning werd gehalveerd naar 25 BTC per blok
  • July 2016, waarbij de beloning werd gehalveerd naar 12,5 BTC per blok
  • Mei 2020, waarbij de beloning werd gehalveerd naar 6,25 BTC per blok

Waarom heeft Satoshi Nakamoto voor dit uitgifteschema gekozen?

Het uitgifteschema van Bitcoin, inclusief de halvering, is zorgvuldig ontworpen door Satoshi Nakamoto, waarbij entiteiten letterlijk energie moeten gebruiken om waarde te kunnen genereren. Deze entiteiten noemen we miners, en zij zijn met hun energie en moeite verantwoordelijk voor de creatie en het in omloop brengen van nieuwe bitcoin op de markt. 

Dit doen zij door mee te doen aan een speciaal soort loterij, waarbij de winnaar het recht krijgt om met zijn ticket een blok toe te voegen aan de Bitcoin blockchain. Als de miner dit blok aan de Bitcoin blockchain toevoegt, mag hij nog een extraatje toevoegen, namelijk: zijn eigen beloning. Deze beloning noemen we de coinbase-transactie.

In die coinbase transactie staat eigenlijk dit: “Er wordt 6,25 bitcoin gecreëerd en toegekend aan de miner om deze te belonen voor de verbruikte energie, het toevoegen van het blok, en daarmee de veiligheid van het netwerk te waarborgen”. Op deze manier worden er op dit moment 6,25 nieuwe bitcoins gecreëerd, per rechtmatig toegevoegd blok. Dit gebeurt gemiddeld gezien om de 10 minuten.

Het belang van de Bitcoin halving

De Bitcoin halving speelt een cruciale rol in het economische en operationele landschap van Bitcoin. Het is een van de vele unieke kenmerken die Bitcoin onderscheiden van traditionele valuta’s en een bron van zowel fascinatie als speculatie. Met BLOX besteden we deze week dan ook extra aandacht aan de Bitcoin halving om jou van meer duidelijkheid te verschaffen over dit bijzondere evenement.

Voor wie meer informatie zoekt over dit onderwerp, staat onze speciale Bitcoin halving pagina klaar om te verkennen. Bij BLOX vind je alle relevante nieuwsupdates en aanvullende informatie over de Bitcoin halvering. Blijf op de hoogte en ontdek meer op onze pagina.

The post De Bitcoin halving: Idealen van Satoshi appeared first on BLOX | Nieuws.