Er is een nieuw soort verslaving, die je enigszins een verkapte vorm van gokverslaving kan noemen. Crypto verslaving zorgt voor een hele berg nieuwe patiënten (ook Nederlanders) voor revalidatiecentra over de hele wereld, zo meldt Forkast.news.

3.000 naar een half miljoen

Het Castle Craig Hospital, opgericht om om alcoholisme en andere verslavingen te behandelen, biedt nu programma’s aan voor cryptocurrency-verslaafden. Een van de patiënten hiervan is de Nederlandse Roy, een 29-jarige man die al vier jaar werkt als verslavingsconsulent.

Hij heeft een geschiedenis van alcoholmisbruik en drugs, maar werd clean in 2017. Het ging goed met hem, totdat hij crypto ontdekte tijdens de bullmarkt van 2021. Roy benutte de vruchtbare markt en verdiende maar liefst 8.000 dollar in twee weken met BNB. Hij maakte uiteindelijk – op zijn hoogtepunt – een half miljoen van een investering van 3.000 dollar.

‘Een ongelofelijk gevoel’

Velen van jullie kennen het gevoel vast ook nog wel; de bullmarkt zorgde voor veel mogelijkheden, maar tegelijkertijd ook voor te veel zelfvertrouwen en fomo. “Ik denk dat het eerste succes me in principe een gevoel gaf van controle, van macht, van onbeperkt potentieel omdat er geen limiet is aan wat je kunt verdienen,” vertelde hij Forkast in een interview.

Wij zijn het inmiddels niet meer gewend, maar de markt in 2021 was een periode dat er bijna dagelijks groene cijfers te zien waren in de crypto-apps. “Het is een ongelofelijk gevoel om achter je computerscherm te zitten en dat getal elke dag omhoog en omhoog en omhoog te zien gaan. En ja, dat heeft me behoorlijk verslaafd gemaakt,” zei Roy.

Ondanks dat hij een half miljoen verdiende, verloor hij het allemaal toen de markt dit jaar crashte. Hij werd depressief en keerde terug naar drugsgebruik. Hierdoor kwam hij terecht bij Castle Craig.

Hoe kan dat?

“Wanneer je die lijn overschrijdt naar crypto verslaving, is het precies hetzelfde als gokken. Het is die constante behoefte om ofwel te handelen, ofwel een gokje te wagen,” zegt Tony Marini, senior specialist therapeut bij Castle Craig. “Het gaat niet om het geld, weet je, het gaat om het krijgen van die handel. Het gaat erom dat je die weddenschap aangaat.”

Hij spreekt niet alleen als therapeut, maar ook als ervaringsdeskundige. Marini is namelijk al 17 jaar herstellende van gokken, alcohol en cocaïne. “Het is de opwinding, de volatiliteit van het op en neer gaan en het zien, dat produceert adrenaline, de endorfines, de dopamine die mijn hersenen zegt, dat vind ik echt leuk,” zei Marini.

Hoe herstel je?

Zoals met alle verslavingen, is het belangrijk om eerst je probleem te erkennen en hulp te zoeken, zo zei Marini tegen Forkast. Vaak zijn het – bij een verslaving – familieleden zijn die het probleem ontdekken en hulp zoeken. De verslaafde blijft meestal in ontkenning.

Marini raadt aan om je in dat geval helemaal af te sluiten van cryptovaluta. Hierdoor voorkom je dat je terugvalt in je verslaving. Het beste wat je kan doen, volgens Marini, is dus om je probleem te erkennen, te verkopen wat je hebt, en er niet meer in terugkeren.

The post Crypto verslaving kan levensverwoestend zijn appeared first on BTC Direct | Nieuws.