Een voormalig productmanager van OpenSea is veroordeeld voor fraude en witwassen van geld door voorkennis te gebruiken om NFT’s (not-fungibele tokens ) te verhandelen. Nathaniel Chastain had NFT’s gekocht en besloten deze op ‘s werelds grootste marktplaats te plaatsen. Dit deed hij om ze kort daarna te verkopen en illegale winst te maken, zo valt te lezen op de website van Reuters.

Veroordeeld

Het was volgens federale aanklagers in Manhattan de eerste handel met voorkennis waarbij digitale activa betrokken waren. De aanklachten tegen Chastain waren de eerste in een reeks spraakmakende zaken met betrekking tot digitale activa die vorig jaar door het Amerikaanse advocatenkantoor in Manhattan werden gelanceerd. Het misbruik van Chastain van zijn status bij OpenSea om zijn eigen zakken te vullen en het feit dat hij loog om zijn sporen uit te wissen, werd veroordeeld door aanklager Thomas Burnett in zijn slotargument.

De zaak kan bredere implicaties hebben voor activa die niet passen in de bestaande regelgeving die beleggingsadviseurs, makelaars en anderen verhindert om te handelen op basis van materiële niet-openbare informatie. Dit werd aangegeven door juridische experts.

Advocaten Chastain

De advocaten van Chastain voerden aan dat OpenSea de kennis van welke NFT’s op de homepage zouden verschijnen niet als vertrouwelijke informatie behandelde toen Chastain bij het bedrijf werkte. ‘Je kunt Nate niet vasthouden aan een norm die niet bestond’, zei zijn advocaat Daniel Filor tegen de juryleden in zijn slotargument op maandag. Hij voegde eraan toe dat niemand Nate had verteld dat hij die informatie niet mocht gebruiken of delen.

Aanklager Allison Nichols beweerde echter dat Chastain anonieme OpenSea-accounts gebruikte om de illegale transacties uit te voeren. Hiermee liet hij zien dat hij wist dat wat hij deed verkeerd was. ‘Hij verborg wat hij aan het doen was’, zei Nichols tegen de jury in haar weerleggingsargument. ‘Hij wist dat hij de vertrouwelijkheidsovereenkomst van OpenSea had geschonden.’

De veroordeling van Chastain heeft dus belangrijke gevolgen voor de handel in digitale activa. Het kan ervoor zorgen dat er strengere regelgeving komt om dergelijke activiteiten te voorkomen. Het is van cruciaal belang dat bedrijven en personen die toegang hebben tot vertrouwelijke informatie zich aan hun verplichtingen houden en geen misbruik maken van deze informatie om persoonlijke winst te behalen.

The post Crypto-schandaal: voormalig OpenSea-manager veroordeeld voor fraude en witwassen appeared first on BLOX | Nieuws.