Het jaar is bijna voorbij en dit betekent dat we weer kunnen genieten van het illegale vuurwerk van de buurman! Maar wist je dat de cryptokoersen het hele jaar al vuurwerk laten zien?

2023 begon met een dikke kater van het FTX-debacle, maar aan het einde van het jaar is de cryptomarkt daar heel goed van hersteld.

Check hier de highlights van de cryptomarkt in 2023! De percentages achter de maanden vertegenwoordigen de koersbewegingen van Bitcoin.

Januari +36,52%

Wat een begin van het jaar! Iedereen wil 2022 zo snel mogelijk vergeten en dat zie je terug in de koers. Het enthousiasme is terug op de markt. Bitcoin stijgt met 36,52%, van 15 duizend naar 21 duizend euro.

Ondanks de stijging, kon de markt nog geen afscheid nemen met het voorgaande rampjaar. Het Amerikaanse crypto leenbedrijf Genesis vroeg namelijk een faillissement aan. Dit zat er al een tijd aan te komen. Veel mensen werden ontslagen en uiteindelijk moesten de deuren worden gesloten.

Er was ook wat Neerlands nieuws, maar of we daar blij mee moeten zijn is een tweede. Coinbase kreeg namelijk een miljoenenboete van onze centrale bank.

Februari +4,07%

Bitcoin deed het iets rustiger in februari, maar mocht alsnog een stijging bijschrijven. De koers nam gedurende de maand met bijna 900 euro toe.

Deze maand zal de geschiedenis ingaan als het begin van NFT’s op Bitcoin. Inscripties en Ordinals deden hun intrede en dit zorgde voor een flink debat in de community. Het ene deel vindt dat Bitcoin alleen voor financiële transacties gebruikt moet worden, terwijl de rest vindt dat iedereen zelf moet weten wat ze met BTC doen.

De crypto community liet zich in februari van zijn beste kant zien. Turkije en Syrië werden in het begin van de maand getroffen door aardbevingen. Er werden meteen veel initiatieven opgezet om crypto in te zamelen voor de heropbouw en de slachtoffers.

Halverwege de maand zagen we ook dat de Amerikaanse overheid crypto probeerde aan te pakken. Verschillende beurzen waren de pineut.

Maart +17,47%

Het feest was nog niet voorbij. Ook in maart staat Bitcoin flink in de plus. De koers brak zelfs weer met 25.000 euro! 

De maand begon met een grote storing bij Solana. Dit zou niet de enige storing zijn in 2023, meerdere malen stopte de blockchain met functioneren.

Er was ook wat positief ETF nieuws, de rechter vindt dat de SEC de aanvraag van Grayscale niet mag weigeren en moet deze opnieuw overwegen.

In maart liet Greenpeace voor het eerst dit jaar van zich horen, over Bitcoin dan. het aloude energie-argument werd weer gebruikt. Greenpeace onthulde op 23 maart een kunstwerk dat de naam “Skyll of Satoshi” draagt. Het ging om een doodshoofd met een Bitcoin-logo en rode laserogen.

April + 0,06%

Tijd om het wat rustiger aan te doen. Over een jaar is de halving, dus het is nog helemaal niet nodig om keihard te knallen.

Welke gebeurtenissen tekende april? Ten eerste was er nauwelijks geld aanwezig op de beurzen om te verhandelen. De liquiditeit was echt heel laag, waardoor de handel op gang kwam.

Daar kwam ook nog eens bij dat de SEC op oorlogspad was. Ze hebben veel tokens geclassificeerd als security, met als effect dat deze onder hun regelgeving kwam te vallen.

Is er ook goed nieuws? Jazeker! Iemand kwam er achter dat Apple stiekem Bitcoin whitepapers had verstopt in al hun apparaten.

Mei -3,16%

Voor het eerst in 2023 werd Bitcoin geconfronteerd met een maandelijkse daling van de koers. Zou het komen door nieuws uit Afrika?

De Centraal-Afrikaanse Republiek was een van een handjevol landen met Bitcoin als wettig betaalmiddel, maar in mei stopten ze daarmee. Het grootste probleem rondom de adoptie van Bitcoin in de CAR was de beperkte mogelijkheid voor de bevolking om het internet te gebruiken. Slechts 10 procent van de bevolking blijkt toegang tot het internet te hebben.

Verder verklaarde Hamas geen Bitcoin donaties meer te willen, omdat ze de privacy van de transacties niet kunnen garanderen. Dat klopt! Bitcoin is geen anoniem netwerk waar je zomaar geld kan wegsluizen of kan witwassen.

Ander belangrijk lokaal nieuws is dat het Nederlandse cryptobedrijf Litebit officieel stopt. De klanten zijn ondergebracht bij verschillende andere partijen waaronder BLOX.

Juni +10,04%

Juni begint meteen met een knal! Het is (weer) legaal om crypto te verhandelen en te hebben in Hong Kong. Dit betekent dat miljarden Chinezen via HK geld in crypto kunnen steken. 

Helaas was er ook een grote hack bij Atomic Wallet in juni. Veel gebruikers klagen dat al hun investeringen weg waren.

Daarnaast opent de SEC de aanval met aanklachten tegen meerdere beurzen, waaronder Binance. Het was sowieso een vervelende maand voor deze beurs, want Binance stopte met de handel in Nederland. 

In Nederland moeten crypto-bedrijven geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank. Dat betekent dat de bedrijfsvoering tiptop moet zijn, maar ook dat deze bedrijven de DNB moeten betalen voor toezicht op hun eigen sector. Binance wou hier niet aan voldoen. De rest van de Nederlandse crypto-sector vind dat de kosten voor toezicht te hoog zijn en klagen DNB aan.  

Maar het grootste nieuws? BlackRock vraagt een Bitcoin ETF aan! Velen zien dit als een keerpunt voor Bitcoin.

Tot morgen!

Hiermee beëindigen we het eerste deel van ons jaaroverzicht. Het eerste deel van 2023 had grotendeels een glas halfleeg-gevoel, maar de Bitcoin ETF aanvraag van BlackRock draaide dat in de tweede helft helemaal om! Morgen zijn we terug met het tweede deel.

The post Crypto jaaroverzicht 2023: van glas halfleeg naar halfvol appeared first on BLOX | Nieuws.