Crypto staat weer in de plus na een roerig 2022. BTC is in dit jaar tot nu toe met 79% gestegen. Het beste nieuws: de criminaliteitscijfers in de cryptowereld zijn sterk gedaald.

Chainanalysis rapporteerde een 65% afname in stromen naar bekende illegale entiteiten, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Zonder twijfel blijkt dat de sector zich ontwikkelt. Chainanalysis meldde ook een afname van 42% in instromen naar risicovolle entiteiten, evenals een 28% afname in instromen naar legitieme entiteiten.

Oplichters maken minder winst

Oplichting is vrijwel altijd de meest winstgevende vorm van crypto-gerelateerde criminaliteit. In 2023 is de opbrengst van oplichting met bijna 3,3 miljard dollar gedaald van 2022 naar net iets meer dan 1 miljard dollar. Chainanalysis stelt dat deze daling voornamelijk wordt veroorzaakt door het plotselinge verdwijnen van twee grote oplichtingszaken – VidiLook en Chia Tai Tianqing Pharmaceutical Financial Management.

Ransomware-aanvallen blijven populair

Helaas blijft het dreigingsniveau van ransomware-aanvallen nog wel hoog. De boeken noteren hierbij verliezen van minstens 449,1 miljoen dollar tot juni van dit jaar. Chainanalysis voorspelt dat ransomware-aanvallers tegen het eind van het jaar zo’n 898,6 miljoen dollar kunnen buitmaken. Het op een na grootste bedrag ooit dat via ransomware is afgeperst.

Ransomware-aanvallen leefden dit jaar weer op na een afname in 2022, doordat grote organisaties werden getroffen. Ook kleinere aanvallen zijn succesvoller, volgens het rapport. Volgens de laatste statistieken worden 56,7% (310.250 BTC) van alle illegale BTC-fondsen vastgehouden door darknetmarkten. Dit is een daling van 2,6% ten opzichte van vorige maand. Daarnaast zijn 50.926 BTC het resultaat van oplichting, een daling van 0,7% ten opzichte van de vorige maand.

Bitcoin futures voorspellen een positieve vooruitzicht voor BTC-prijs

Dit positieve beeld wordt versterkt door een toename in activiteit op de derivatenmarkt. Terwijl Bitcoin probeert boven de 30.000 dollar te blijven, neemt de interesse toe. Er zijn op dit moment 501.610 BTC aan openstaande futurescontracten, een stijging vanaf 446.300 eind juli. Een toename in openstaande interesse duidt op een optimistisch sentiment onder handelaren. En het suggereert ook dat de prijs van Bitcoin in de nabije toekomst zal stijgen.

Met deze opleving van Bitcoin-futures lijken handelaren klaar om te profiteren van het potentieel van de cryptocurrency.

De Fed geeft banken richtlijnen voor cryptogerelateerde activiteiten

De Federal Reserve ondersteunt het optimisme rond Bitcoin, door meer details vrij te geven over haar monitoringprogramma voor crypto-activiteiten bij banken onder haar toezicht. De Fed benadrukte dat banken technologiegedreven partnerschappen kunnen aangaan met niet-banken. Daarnaast verstrekte de Fed meer informatie over de stappen die banken moeten nemen voordat ze betrokken raken bij stablecoin-activiteiten. Hierbij wordt waarbij het belang van gepaste garanties benadrukt. Volgens de Federal Reserve streeft deze ernaar ‘de voordelen van financiële innovatie te bevorderen en tegelijkertijd risico’s te erkennen en passend aan te pakken om de veiligheid en stabiliteit van het bankwezen te waarborgen.’

Ondanks de somberheid van de SEC (Securities and Exchange Commission), die de crypto-activabranche flink onder druk zet, zou de stap van de Fed crypto kunnen openstellen voor bredere adoptie. Dit kan kansen creëren voor toekomstige groei.

Wordt 2023 een positief jaar voor crypto?

Bekijken we de gegevens over cryptocriminaliteit, dan doen zowel de overheid als bedrijven hun best om gebruikers te beschermen tegen kwaadwillenden. Daarnaast erkent de laatste stap van de Amerikaanse centrale bank het potentieel van de crypto-industrie.

Last but not least bevestigt ook de activiteit in crypto-derivaten de positieve vooruitzichten van crypto. Daarom lijkt het veilig om aan te nemen dat crypto blijvend is en waarschijnlijk zal groeien in de komende jaren.

The post Crypto-criminaliteit hard gedaald in de eerste helft van 2023 appeared first on BLOX | Nieuws.