De rivaliteit tussen Solana en Ethereum wordt door velen (oké, alleen door mij) vergeleken met die tussen Vitesse en NEC. Ze spelen hetzelfde spelletje, liggen dicht bij elkaar en op de ranglijsten staan ze normaal gesproken ook dicht bij elkaar. Behalve dit jaar dan, Vitesse zit even in een bearmarkt.

Het is uitzonderlijk dat Vitesse zo laag staat, net zoals het uitzonderlijk is dat het stablecoin-gebruik op Solana zo hard stijgt. Stablecoins zijn crypto’s die altijd evenveel waard proberen te zijn als fiatvaluta zoals 1 dollar.

Solana stijgt 2520%

Het transactievolume van stablecoins op de Solana-blockchain is in januari gestegen tot meer dan 300 miljard dollar. Dat is een stijging van maar liefst 2.520% ten opzichte van januari 2023, toen het volume nog maar 11,56 miljard USD bedroeg.

Solana is daarmee de tweede blockchain ter wereld met het hoogste stablecoin-overdrachtsvolume, na Ethereum. Ethereum verwerkte in januari 2024 317 miljard dollar aan stablecoin-transacties.

Solana kietelt Ethereum

Wat zien we gebeuren? Op dit moment heeft Solana een marktaandeel van 32% op de stablecoinmarkt. Ofwel, 32% van alle stablecoins gaan via de blockchain van Solana. Ethereum blijft wel koploper, iets meer dan 33% van alle stablecoins gaan via ETH.

Bron: Artemis

In de grafiek hierboven worden de drie grootste stablecoin blockchains weergegeven. Grijs is Ethereum, groen is Solana en rood is Tron. We hebben een paar andere blockchains weggelaten, die hebben geen significant aandeel. Het aandeel van Tron wordt al maanden steeds kleiner, terwijl het groene vlak steeds groter wordt.

Een jaar geleden besloeg Solana nog maar een klein groen streepje, goed voor 1,2% marktaandeel. Wat een groei heeft SOL meegemaakt.

De stijging van het stablecoin-volume op Solana wordt onder meer veroorzaakt door de toenemende populariteit van de USDC-stablecoin op deze blockchain. USDC is een stablecoin die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en wordt uitgegeven door het bedrijf Circle.

Koers Solana en Ethereum

Heeft dit ook effect op de koers? We kunnen natuurlijk niet met zekerheid zeggen dat het stablecoingebruik op Solana en Ethereum voor koersbewegingen hebben gezorgd.

Maar wat we wel constateren, is dat de lijn in de grafiek hieronder op hetzelfde moment stijgt als het marktaandeel voor stablecoins toeneemt op Solana.

Bron: tradingview

Hierboven wordt de waarde van Solana uitgedrukt in Ethereum. De lijn stijgt, dus je hebt steeds meer ETH nodig als je deze wil inwisselen voor Solana.

The post Crypto analyse: Solana kan Ethereum inhalen met stablecoins appeared first on BLOX | Nieuws.