Het marktaandeel van Bitcoin is al maanden aan het stijgen. Daarmee bedoelt men niet de koers van Bitcoin – die tevens ook is gestegen in deze periode – maar het aandeel van de cryptomarkt dat uit deze munt bestaat. Op dit moment is dat ongeveer 48%, het hoogste van de afgelopen twee jaar (!). Als je nu denkt: wat betekent dit? Geen zorgen, in deze analyse wordt het uitgelegd.

De Bitcoin dominantie (%)

Om te beginnen lichtten we kort de term Bitcoin dominantie toe: dit is het percentage van de markt wat uit Bitcoin bestaat. Op het moment van schrijven staat dit percentage op 47,80%. De rest van de markt (52,20%) bestaat uit alt- en stablecoins.

Dit percentage heeft ook een eigen grafiek op Tradingview onder de ticker ‘BTC.D’, en deze is nuttig voor meerdere doeleinden. Laten we de grafiek erbij pakken. Hier zie je twee belangrijke zones waar de dominantie al twee jaar tussen manoeuvreert.

Voor trouwe BLOX-lezers komt deze grafiek niet uit de lucht vallen. Het afgelopen jaar heb ik veel geschreven over dit percentage en uitgelegd op wat voor manieren je dit kan gebruiken. Toen de dominantie 40% bereikte in september 2022, schreef ik nagenoeg dezelfde analyse als deze, maar dan het tegenovergestelde: het markeerde het einde van ‘Altcoin season’ (waarbij 75% van de top 50 munten beter presteert dan Bitcoin in de afgelopen 90 dagen).

De Altcoin Season Index

In die analyse voorspelde ik het einde van dit seizoen. Zoals je kan zien veranderde de dominantie elke keer van richting wanneer het bij een grijze zone aankwam. Dit impliceerde dat het percentage van Bitcoin zou gaan groeien en het aandeel in alt- en stablecoins af zou nemen. Dit werd bevestigd door ook een blik te werpen op de Altcoin Season Index. Dat gaan we nu ook even doen!

De teller stond in september enorm hoog. Rechtsboven is te zien dat 96% van de top 50 munten destijds beter presteerde dan BTC. Dit is niet bepaald vol te houden op de lange termijn, als we kijken naar de geschiedenis van de Alt Season Index.

Als we nu naar de bovenste twee grafieken kijken, zien we precies het tegenovergestelde scenario van september 2022. We zitten nu in ‘Bitcoin Season’, waarbij minder dan 25% van de top 50 munten het beter doen dan Bitcoin.

De Bitcoin dominantie zit tegen de bovenste zone aan, en de Altcoin Season Index vertelt ons dat op dit moment maar 8% van de top 50 munten beter presteert dan Bitcoin. Daardoor is het aannemelijk dat er vanuit hier een omslag kan plaatsvinden.

Gaat het verleden zich herhalen?

Het kan gebeuren dat de Bitcoin dominantie (eerste grafiek) door deze 49% zone heen gaat, maar als de geschiedenis zich herhaalt, zal de dominantie de komende weken of maanden terug bewegen naar de 40% zone. Altcoins zullen het in deze periode beter gaan doen dan BTC.

Let hierbij wel op dat het koersverleden de meest betrouwbare bron is, maar nooit 100% accuraat is.

The post Crypto analyse: deze signalen wijzen op het einde van ‘Bitcoin season’ appeared first on BLOX | Nieuws.