De recente slechte prestatie van de Bitcoin koers kan grotendeels worden toegeschreven aan de trend van de Amerikaanse dollar. De sterke stijging van de dollarsterkte gaat doorgaans gepaard met een neerwaartse trend van risicovolle activa zoals aandelen en cryptomunten. Deze omgekeerde correlatie geeft interessante inzichten waar we in deze analyse verder op inzoomen.

De dubbele bodem van de dollarsterke

Op dit moment lijkt de dollar haar momentum te herwinnen na een periode van neerwaartse beweging. We zien direct de reactie van Bitcoin hierop: de koers staat al enkele duizenden dollars lager dan de lokale top rond de 31.000 dollar.

Wanneer we de grafiek erbij pakken, wordt al snel duidelijk dat we hier te maken hebben met bullish prijsactie, althans voor de dollar. We zien namelijk een dubbele bodem ontstaan en de koers lijkt zich te bewegen in een W-patroon. Het is vanwege deze reden absoluut geen gekke gedachte om meer opwaartse beweging te verwachten.

Bij verdere stijging zal de koers al snel de rode weerstandslijn bereiken. Dit niveau bevindt zich rond 105,86, waar de dollar eerder aanzienlijke weerstand heeft ondervonden. Als de dollar erin slaagt dit niveau te doorbreken, is het niet moeilijk te raden wat dit voor Bitcoin zal betekenen. Een reeks rode candles zou zeer waarschijnlijk zijn. Het is daarom belangrijk om de prijsniveaus van de 25.000 dollar, 21.400 dollar en in het extreme geval zelfs de 18.600 dollar in de gaten te houden, omdat deze niveaus mogelijk de neerwaartse beweging kunnen stoppen.

De bearish retest van Bitcoin

Hoewel het makkelijk is om te speculeren over een mogelijke grote neerwaartse beweging van Bitcoin, kan het nog geruime tijd duren voordat dit plaatsvindt, of zal het zelfs helemaal niet gebeuren als de trend van de sterkere dollar omkeert en daalt. Het is daarom van belang om in te zoomen op de Bitcoin grafiek en te beredeneren wat de meest logische beweging is op de korte termijn. Om dit te doen, pak ik de daggrafiek erbij, waarbij elke candle staat voor een dag.

Zoals ik heb aangegeven in een eerdere analyse, is Bitcoin al enige tijd bezig met het vormen van een hoofd-en-schouderspatroon. Dit patroon bestaat uit een linkerschouder, een hoofd en een rechterschouder. Wanneer de koers onder de neklijn (zwarte horizontale lijn) zakt, speelt het patroon uit en beweegt het ricting het koersdoel.

Dit is realiteit geworden, en op dit moment staat de koers is onder de neklijn. Dat betekent dat de neerwaartse beweging in gang is gezet. Een extra bevestiging hiervan is te zien in de vorm van een hertest. Het is gebruikelijk dat een eerder ondersteuningniveau getest wordt als weerstand voordat de grote rode candles de grafiek vullen. Een bearish scenario wat de cryptomarkt geen zeker goed zal doen. Er is echter een laatste sprankje hoop: mocht de koers de dag boven de neklijn sluiten, dan wordt dit patroon geinvalideerd en staat de grafiek er een stuk positiever bij.

The post Crypto analyse: de dollar bedreigt Bitcoin appeared first on BLOX | Nieuws.