Het is weer tijd om een blik te werpen op de Bitcoin dominantie. Dit is het aandeel van de cryptomarkt dat uit BTC bestaat. Dit percentage hing de afgelopen dagen rond 50%, maar in de afgelopen uren is daar meer dan één procent vanaf gesnoept. Laten we naar de grafieken kijken.

Wat is Bitcoin dominantie?

Om te beginnen is het goed om even kort uit te leggen wat de Bitcoin dominantie inhoudt en wat je hiermee kan. Vervolgens gaan we kort kijken naar de koers.

Zoals ik hierboven al vermeldde, is de Bitcoin dominantie het percentage van de markt dat uit Bitcoin bestaat. Deze begon natuurlijk op 100%, toen er nog geen andere coins op de markt waren, maar met de komst van altcoins en stablecoins is de dominantie gezakt tot een dieptepunt van 35% in 2018 (valt net buiten de grafiek).

Om niet te lang in het verleden te blijven hangen, gaan we kijken naar de dominantie in 2022 en 2023. Hierboven die je drie belangrijke zones waar de dominantie in dat tijdsbestek mee te maken heeft gehad. Dit zijn plekken die zorgde dat het percentage een omslag kreeg. De dominantie zat voor maandenlang tussen de onderste en de middelste zone van ongeveer 39 en 48 procent.

Toen de dominantie hier aan de bovenkant uitbrak, was het te verwachten dat Bitcoin weer een groter gedeelte van de markt zou innemen. Dit gebeurde, maar het percentage kwam niet verder dan 52%. Sindsdien is de dominantie een beetje teruggezakt.

Leuk die percentages, maar wat kan je ermee?

De Bitcoin dominantie geeft ons inzicht of het een verstandige periode is om in BTC of altcoins te zitten. Dit kan je niet alleen aflezen aan de dominantie, maar dat moet in combinatie met de koers. Een uitgebreidere uitleg kan je vinden in deze analyse van vorig jaar. Daar leg ik in geur en kleur uit wat de dominantie voor je kan betekenen. De mensen die dat al gelezen hebben kunnen verder gaan onder de volgende grafiek.

In deze grafiek zien we de dominantie op zeer korte termijn. Elke candle staat hier voor 4-uur, waardoor we meer zicht hebben op kleine bewegingen. Zoals je kan zien is de Bitcoin dominantie in de afgelopen 4-uur met een flinke daling bezig geweest.

Dat is opmerkelijk, aangezien de koers nauwelijks iets heeft gedaan in hetzelfde tijdsbestek. Dat is te zien aan de Bitcoin koersgrafiek in de afbeelding hieronder. (Hier zien we ook nog de belangrijke lijnen die uitgelegd zijn in de grafiek van donderdag).

Een dalende dominantie, in combinatie met een onveranderde Bitcoin koers, betekent dat er geld naar altcoins óf stablecoins aan het stromen is. Dat gedeelte van de markt wordt namelijk groter, terwijl het aandeel van Bitcoin daalt.

Dit kan dus wel zeker een goede kans voor altcoins zijn, maar helaas zijn stablecoins ook meegenomen in dit percentage. Het is daarom goed om ook de dominanties van altcoins te bekijken, waardoor je blik op de markt verbreed wordt. Dit kan vervolgens – in combinatie met de koers – verder helpen met het maken van trades.

The post Crypto analyse: Bitcoin dominantie levert in, goede tijd voor altcoins? appeared first on BLOX | Nieuws.