Flashbots is op zoek naar een investering van 50 miljoen dollar om te kunnen groeien, ze worden hierbij bijgestaan door Paradigm, die de investeringsronde zal leiden.

Omgekeerde financiering Flashbots

De start-up streeft ernaar tussen 30 miljoen en 50 miljoen dollar op te halen tegen een waardering van 1 miljard dollar, aldus een artikel van TheBlock.

Gek genoeg werkt deze investeringsronde anders dan normaal. In plaats van potentiële investeerders te pitchen, heeft Flashbots investeerders uitgenodigd om te pitchen voor de kans om deel te nemen aan de ronde. Gedurfd, want dit betekent dat investeerders Flashbots moeten overtuigen om hun geld aan te nemen.

Wat doet Flashbots precies? Tijd om met termen te gooien: Flashbots wil de problemen rondom gecentraliseerde Maximum Extractable Value (MEV) op de Ethereum-blockchain verminderen. Hiervoor bieden ze een dienst genaamd MEV Boost.

Dat vergt wat uitleg.

Profiteren van herschikken mempool

Dankzij blockchain kunnen transacties plaatsvinden zonder dat er een tussenpersoon zoals een bank nodig is. Afhankelijk van de crypto en het aantal transacties in de wachtrij, kan een transactie seconden tot enkele uren duren om verwerkt te worden.

Als je een transactie inschiet, en deze is nog niet door een miner of node verwerkt, dan wacht je transactie in de publieke wachtruimte van het netwerk. Deze wachtruimte wordt de mempool genoemd, transacties verblijven hier totdat ze geselecteerd worden om verwerkt te worden op de blockchain.

Een transactie wordt toegevoegd aan een blok en dit blok wordt gecheckt door de nodes op het netwerk en toegevoegd aan de blockchain.

Maar voordat een transactie verwerkt wordt, bevindt deze zich dus in de mempool. Miners en nodes hebben manieren gevonden om hiervan te profiteren door transacties in een blok op te nemen, uit te sluiten of opnieuw te ordenen. Deze strategie wordt MEV genoemd, ofwel haal de maximale waarde uit transacties.

Risico’s van MEV op Ethereum

MEV wordt soms een ‘onzichtbare belasting’ genoemd die miners/nodes van gebruikers kunnen innen. Het is eigenlijk de maximale waarde die een miner of node kan halen uit het verplaatsen van transacties bij het produceren van een blok.

Je raadt het al, dit betekent dat bepaalde transacties voorrang krijgen op anderen. Dit kan leiden tot situaties waarbij constant transacties van hetzelfde type gebruiker worden voorgetrokken.

MEV is een relatief nieuw fenomeen en bedrijven zoals Flashbots werken eraan om de risico’s die eraan verbonden zijn te beperken. Volgens de Ethereum Foundation zijn sommige methoden van MEV kwaadaardig en resulteren ze in een slechtere ervaring voor de gebruiker, terwijl andere methoden juist helpen om het netwerk efficiënter te maken.

Bron: Flashbots

Volgens bovenstaande grafiek van Flashbots heeft MEV ervoor gezorgd dat miners en nodes honderden miljoenen hebben verdiend.

Flashbots biedt nodes blokken aan die geoptimaliseerd zijn door MEV. Omdat deze blokken meer waarde bieden dan normale blokken, heeft het bedrijf een enorm marktaandeel verkregen. Het bedrijf schrijft op hun eigen website dat ze ongeveer 60% van alle Ethereum-blokken voor hun rekening nemen.

Dit doen ze via hun dienst MEV Boost, een optioneel stuk software dat is bedoeld om het selecteren van transacties eenvoudiger te maken. Nodes die blokken bouwen kunnen met de software strategisch transacties uitkiezen waarmee ze het meeste verdienen.

Kritiek op Flashbots

Er is ook veel kritiek op Flashbots. Hun dienst zou namelijk censuur plegen en bepaalde transacties buiten blokken houden. Dat druist in tegen de vrijheid die crypto pretendeert te bieden.

Zo hebben ze transacties van Tornado Cash gecensureerd. Tornado Cash mixt een hoop transacties om meer anonimiteit te bieden, de Amerikaanse regering heeft de dienst praktisch verboden.

Flashbots zou niet transparant zijn en reageerde hierop door hun software open source te maken.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Controversieel Flashbots wil 50 miljoen dollar ophalen voor MEV op Ethereum appeared first on BLOX | Nieuws.