Bitcoin wordt binnen de financiële wereld gezien als het digitale broertje van goud. De absolute schaarste van Bitcoin van 21 miljoen eenheden maakt dat veel investeerders de digitale munt beschouwen als een potentiële opvolger van goud als de belangrijkste store of value ter wereld. Deze week werd er op het Pearson International Airport een container met 15 miljoen dollar aan goud gestolen, wat voor veel mensen het bewijs is dat Bitcoin een veiligere asset is dan het blinkende edelmetaal.

Het transporteren van goud

De digitale aard van Bitcoin maakt het super eenvoudig om de assets te transporteren. Binnen 10 minuten kan Bitcoin zich van de ene naar de andere kant van de wereld verplaatsen. Het bijzondere is dat je hiervoor slechts een paar dollar aan transactiekosten voor moet betalen. Goud daarentegen is een fysieke asset, wat het vervoeren ervan tot een kostbare, tijdrovende en gevaarlijke operatie kan maken.

Dat bleek deze week dus ook weer, toen een container met 15 miljoen dollar aan goud zoekraakte op het Pearson International Airport in het Canadese Toronto. Stephen Duivesteyn van de Peel Regional Police zei tegenover CNN dat de kostbare cointainer op illegale wijze is vervreemd.

Het is onduidelijk of de diefstal het werk is van professionele criminelen of dat er sprake is van een inside job. Los daarvan werpt dit voorval opnieuw het vraagstuk op of het niet veiliger is om Bitcoin te gebruiken om waarde over de wereld te sturen. Het antwoord op die vraag ligt wat ons betreft behoorlijk voor de hand, maar wij zijn natuurlijk een beetje gekleurd in onze mening.

Bitcoin versus goud

Uiteindelijk blijft de grote vraag in deze kwestie of Bitcoin de potentie heeft om goud ooit voorbij te gaan qua marktwaarde. In theorie is dat zeker mogelijk, omdat Bitcoin op verschillende vlakken objectief een verbeterde versie van goud is. Bitcoin kent bijvoorbeeld een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, terwijl de goudhoeveelheid ieder jaar met 1 tot 2 procent stijgt.

Verder is het goedkoper om Bitcoin te versturen, eenvoudiger om Bitcoin op echtheid te controleren, sneller om Bitcoin te versturen, makkelijker om Bitcoin op te slaan en heeft de koers geen invloed op het tempo waarop er nieuwe Bitcoin in omloop komen.

Als de goudkoers vandaag bijvoorbeeld met 300 procent stijgt, dan kun je er donder op zeggen dat er meer kapitaal richting het delven van goud zal stromen. Met Bitcoin is het onmogelijk om de productie te verhogen, omdat de beloning voor miners vastgezet is op een specifieke hoeveelheid per blok.

Voorbeelden als de diefstal op de Canadese luchthaven zullen mensen ongetwijfeld aan het denken zetten over deze kwestie. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Bitcoin nog lang niet op het niveau van goud is, maar de potentie is er in ieder geval zeker.

The post Container met $15 miljoen aan goud gestolen, is Bitcoin veiliger? appeared first on BLOX | Nieuws.