Australië heeft geen haast met het invoeren van nieuwe wetgeving voor crypto. Eigenlijk werden deze nieuwe regels vorig jaar al verwacht, of door vertraging dit jaar. Maar het lijkt of handhaving pas ergens in 2025 wordt ingevoerd.

Australië heeft geen haast

In een opgevraagd document staat dat de Australische regering tijd zal nemen. Ze zijn bezig met een groot pakket aan maatregelen en regelgeving, die naar zeggen het volledige crypto-spectrum zal aanpakken. Het bestuursorgaan zal zich uiterlijk in het derde kwartaal van dit jaar over de kwestie buigen en zou de wetgeving in 2024 of zelfs 2025 kunnen uitrollen.

Vanuit het perspectief van een regelgever bekeken, zou je verwachten dat de vele faillissementen van 2022 en de problemen waar Silvergate en anderen zich nu in bevinden, genoeg reden zou zijn om haast te maken met nieuwe regels. De consument moet immers beschermd worden.

Weinig vraag naar crypto nu

Maar Australië denkt daar anders over, ze zien juist geen haast om dat veel investeerders de cryptomarkt al hebben verlaten door onder andere de val van FTX.

In het document staat:

‘Treasury is van mening dat deze zorgen enigszins worden weggenomen door de huidige marktomstandigheden, wat resulteert in minder vraag van consumenten naar crypto-activa; en de noodzaak om de token mapping-oefening te voltooien om duidelijkheid te verschaffen over hoe een nieuw licentiekader in de praktijk zou werken.’

Rente en advertenties

Daarnaast wordt ook de correlatie tussen acties van de centrale bank en crypto onderstreept in het document. De ambtenaren beweren namelijk dat de stijging van de rentetarieven (een beleid dat veel centrale banken hebben geïnitieerd om de inflatie aan te pakken) investeerders afschrikt van risicovolle activa, waaronder cryptocurrency’s.

Ook valt te lezen dat Treasury (schatkist, ministerie van Financiën) een speciale crypto-beleidseenheid heeft gevormd waarvan het belangrijkste doel is om maximale consumentenbescherming te garanderen. De divisie is van plan een verbod op cryptocurrency-advertenties voor te stellen om individuen te beschermen tegen scams en fraude.

Vooropgesteld: scams zouden niet mogen adverteren en geen publieke ruimte mogen vervuilen. De vraag is hoe iemand van tevoren kan beoordelen of iets wel of geen scam is, en of het dan maar acceptabel is om een hele industrie te verbieden te adverteren.

Onderzoeken bewijzen populariteit crypto

De Australische overheid heeft de maatregelen dus uitgesteld, onder andere omdat ze veronderstellen dat er geen interesse is in crypto op dit moment. Maar dit onderzoek van Finder van oktober 2022 laat zien dat 23% van de Australiërs in crypto heeft geïnvesteerd. Een jaar daarvoor, in 2021 toen Bitcoin en altcoins all time highs behaalden, was dit 17%.

Het is dus geen zekerheid dat crypto vandaag de dag minder populair is, alleen maar omdat FTX is omgevallen.

Een onderzoek uitgevoerd door de Independent Reserve van november vorig jaar schatte dat het aantal Australische HODLers boven de 25% ligt, zelfs na de FTX-crash. Bijna 91% van de deelnemers zei dat ze op de hoogte waren van het bestaan van Bitcoin en 43% gaf toe enige kennis te hebben van Ethereum.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Consumenten beschermen tegen crypto? Dat kan ook over een paar jaar meent Australië appeared first on BLOX | Nieuws.