Coinbase, een Amerikaans handelsplatform voor cryptocurrency, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De rechtszaak is een reactie op de afwijzing door de SEC van een verzoek van Coinbase om duidelijkere regels voor cryptocurrency.

Het is langer dan een jaar geleden dat Coinbase een petitie voor de crypto-industrie indiende, maar de SEC heeft de petitie terzijde geschoven en zegt dat de bestaande regels de sector goed genoeg dienen.

Omgekeerde wereld

De rechtszaak markeert een nieuwe fase in het spanningsveld tussen de crypto-industrie en regelgevende autoriteiten in de Verenigde Staten. Het is een keer andersom, wel zo verfrissend. De SEC heeft namelijk in het verleden al verschillende rechtszaken aangespannen tegen cryptobedrijven, die beschuldigd werden van het niet naleven van de effectenwetgeving.

Waarom Coinbase klaagt

Coinbase is van mening dat de SEC te streng is in haar interpretatie van de effectenwetgeving. Het bedrijf stelt dat veel cryptocurrency’s niet als effecten moeten worden beschouwd, maar als grondstoffen. Als de SEC de interpretatie van Coinbase zou volgen, zou dit de regulering van cryptocurrency aanzienlijk versoepelen.

SEC zegt dat huidige wetgeving niet onwerkbaar is

De SEC schreef in hun verweer op 15 december 2023 aan Coinbase, dat zij zich verzette tegen de beweringen uit de petitie dat bestaande effectenwetten “onwerkbaar” waren. De SEC benadrukte dat “de gevraagde regelgevende maatregelen de SEC aanzienlijk zouden beperken met betrekking tot concurrerende prioriteiten.”

Een fragment uit de brief:

“De Commissie heeft die aanbeveling zorgvuldig overwogen, evenals de petitie en de commentaarbrieven. Na een dergelijke overweging, en in de uitoefening van haar ruime discretionaire bevoegdheid om haar regelgevingsagenda vast te stellen, concludeert de Commissie dat de gevraagde regelgeving momenteel niet gerechtvaardigd is en wijst zij het verzoekschrift af.”

Wat betekent de rechtszaak?

De rechtszaak van Coinbase is een belangrijke ontwikkeling in het debat over de regulering van cryptocurrency. De uitkomst van de zaak zou grote gevolgen kunnen hebben voor de crypto-industrie in de Verenigde Staten en daarbuiten.

Als Coinbase de zaak wint, zou dit een precedent kunnen scheppen voor andere cryptobedrijven. Het zou ook kunnen leiden tot een versoepeling van de regulering van cryptocurrency in de Verenigde Staten.

The post Coinbase klaagt SEC aan omdat ze regels niet willen verduidelijken appeared first on BLOX | Nieuws.