Vanaf 7 september zal bitcoin een wettig betaalmiddel worden in El Salvador. Een nobel streven, maar hoe denkt de regering de inwoners van het land hierin mee te krijgen? In een land waar internet schaars is, kennis over bitcoin zo goed als volledig ontbreekt, en volatiliteit van een valuta funest kan zijn voor de kleine ondernemer, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zie hier de Chivo wallet, de poging van de regering om El Salvador en bitcoin te kunnen verenigen.

Inmiddels zijn de eerste tekenen van leven van de wallet waargenomen. Chivo, zoals de wallet gaat heten, komt in verschillende hoedanigheden het land binnen. Zo is er een mobiele wallet die gedownload kan worden, een point of sale omgeving voor ondernemers om betalingen in bitcoin mogelijk te maken, komen er bitcoin ATM’s waarmee dollars voor bitcoin omgewisseld kunnen worden, en vice versa.

De app

In een door de overheid gepubliceerde animatie wordt het idee achter de app getoond. Het moet een makkelijke manier zijn om overal met je smartphone te kunnen betalen. Of het nou met bitcoin, of de doorgaans gebruikte dollars is, men zou zonder moeite en kosten betalingen moeten kunnen doen. Zo benadrukken ze dat men ten alle tijden zonder commissies geld tussen Chivogebruikers kan versturen, ongeacht de locatie waar ze zich bevinden. Het is niet opmerkelijk dat die mondiale betalingen benadrukt worden, aangezien El Salvador jaarlijks zo’n zes miljard aan remittance het land binnen ziet stromen.

Winkeliers

Voor ondernemers heeft de Chivowallet een point of sale applicatie ontwikkeld. Hiermee kan men in de winkel bitcoin- én dollarbetalingen accepteren. Voor de dollarbetalingen dient wel gebruik gemaakt te worden van de Chivoapp, en kan er (nog) niet met andere applicaties met dollarbalansen worden betaald. Dit in tegenstelling tot bitcoin, waar (Lightning) betalingen ook met externe apps zoals Strike of Bitcoin Beach mogelijk lijken te zijn. Het systeem werkt hetzelfde als andere betaalmethoden waarbij een QR-code gescand dient te worden. De winkelier voert het bedrag in, waarna de klant de QR-code met de gewenste wallet kan scannen, om zo te betalen.

Een veelgehoord argument tégen het gebruik van bitcoin door winkeliers, en ook volledig terecht, is de volatiliteit. Niet elke ondernemer kan een koersrisico incasseren. Zeker in landen als El Salvador waar velen van dag tot dag rond moeten komen, is er geen ruimte voor tegoeden die flink in waarde kunnen dalen. Hier heeft de regering van Bukele een oplossing voor bedacht.

Gebruikers van de Chivowallet kunnen eenvoudig, en zonder commissies, bitcoin omruilen voor dollars, en andersom. Hiervoor is er een fonds opgericht van 150 miljoen dollar, waarmee de conversie voor de gebruikers gefaciliteerd kan worden. Winkeliers kunnen hierdoor ook instellen dat alle ontvangen bitcoin direct wordt omgezet in dollars. Of de conversie tussen dollars en bitcoin uiteindelijk ook op de vrije markt mogelijk wordt is nog niet bekend. Het is maar de vraag of het niet onuitputtelijke fonds van de overheid voldoende zal zijn om iedereen van conversie te kunnen voorzien.

In Nederland kunnen winkeliers gebruik maken van onder meer de oplossing van BitKassa, waarmee relatief eenvoudig bitcoin in ontvangst kan worden genomen voor het betalen van de rekening of factuur.

ATM

Aangezien een grote groep El Salvadoranen geen bankrekening heeft, en een groot gedeelte van betalingen in cash plaatsvindt, is er ook een manier nodig om die cash om te kunnen wisselen. Hiervoor zet Chivo 200 bitcoin ATM’s neer, verspreid over het land. De werkzaamheden hebben de afgelopen weken al plaatsgevonden, waarbij ook speciale kiosken zijn neergezet.

Foto’s door Arnold Hubach

Nu zit dit hele project nog in een experimentele fase en is het maar de vraag of het aanslaat. 200 pinautomaten op een bevolking van zes miljoen is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Gelukkig zijn er wel al andere ATM-makers die het zien zitten om de bitcoininfrastructuur in El Salvador op poten te helpen zetten. Zo kondigde Athena aan 1500 bitcoin ATM’s in het land neer te zetten.

Weerstand

De omarming van bitcoin door de El Salvadoraanse overheid gaat niet zonder slag of stoot. In het land zijn protesten geweest, waarbij tegenstanders van de nieuwe wet de acceptatie van bitcoin niet zien zitten. Men lijkt niet zo zeer tegen bitcoin zelf te zijn. Men lijkt vooral gefrustreerd over de manier waarop de wet tot stand is gekomen. Het verplichten van acceptatie van bitcoin — iets wat inmiddels door de president en verantwoordelijke minister is ontkracht, maar ook weer bevestigd — stootte veel mensen tegen het verkeerde been. Daarnaast is de informatievoorziening vanuit de overheid nihil, waardoor het gros van de inwoners nog geen idee heeft wat de voordelen van bitcoin überhaupt zijn. Hierdoor blijkt men het tot op heden nog niet zo te zien zitten.

De komende periode zal moeten aantonen of de inwoners van El Salvador daadwerkelijk geholpen kunnen worden door de vereniging met bitcoin. Een bijzonder experiment, die hopelijk tegen de verwachting van de toekomstige gebruikers, niet slechts ten voordelen zal zijn van de nu al bestaande elite.Meer lezen over de bitcoinadoptie in El Salvador? Lees dan ook eens ons eerdere artikel of bekijk de korte VICE documentaire.