Onderzoekers van de Chinese overheid spelen met het idee om een digitale valuta uit te brengen voor heel Azië. De waarde van deze digitale valuta wordt ontleend aan een mandje aan valuta’s van 13 Aziatische landen.

Oost-Aziatische valuta’s

Het digitale token zou worden gekoppeld aan 13 valuta’s, waaronder de yuan, Japanse yen, Zuid-Koreaanse won en die van de 10 ASEAN-landen. ASEAN is een soort handelsgroep bestaande uit landen uit Zuidoost-Azië: Brunei, Cambodja, Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar (Brunei), Singapore, Thailand en Vietnam.

De onderzoekers zeggen dat een gemeenschappelijke Aziatische digitale valuta de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar vermindert en de financiële stabiliteit helpt beschermen. De voorlopige naam is de Aziatische yuan.

Als je snel naar de kaart van Azië kijkt, dan missen er een paar belangrijke landen, waaronder India, Saoedi-Arabië, Israel, Irak/Iran en vele anderen. Het lijkt of deze Aziatische cryptocurrency vooral voor Oost-Azië is.

‘Meer dan 20 jaar diepgaande economische integratie in Oost-Azië heeft een goede basis gelegd voor regionale samenwerking aan een valuta. De voorwaarden voor het opzetten van de Aziatische yuan zijn geleidelijk gevormd,’ aldus onderzoekers Song Shuang, Liu Dongmin en Zhou Xuezhi.

China zal leidende rol op zich nemen

Het lijkt of China een leidende rol op zich zal nemen om het onderzoek en de eventuele ontwikkeling van de Aziatische yuan in goede banen te leiden.

China heeft ervaring met het ontwikkelen van een eigen digitale valuta voor binnen de landsgrenzen. Daarnaast heeft China ook ervaring met grote Aziatische projecten zoals de Nieuwe Zijderoute. Dit is een handelsroute die het oosten van Azië met Europa verbindt. Dit project is begonnen door China, maar ieder land grenzend aan deze route zal hier profijt van hebben.

Dat lijkt ook het idee te zijn achter de Aziatische yuan. De onderzoekers stellen namelijk voor om blockchaintechnologie te gebruiken, om te voorkomen dat één land te dominant wordt, ook worden zo belemmeringen voor regionale, monetaire samenwerking weggenomen.

Hegemonie dollar

De onderzoekers noemden de hegemonie van de dollar als reden om een Aziatische munt voor te stellen. Sinds begin dit jaar heeft de Chinese munt 12% verloren ten opzichte van de USD en de Japanse valuta zelfs 22%.

Bron: Tradingview

Eén Aziatische digitale valuta zou kunnen leiden tot meer financiële stabiliteit zeggen de onderzoekers. Ze wezen op de volatiliteit op de financiële markten als gevolg van agressieve renteverhogingen in de VS, die een negatieve invloed hebben gehad op de deviezenreserves van Aziatische landen.

‘Al heel lang wikkelen Oost-Aziatische landen hun handel in de Amerikaanse dollar af, waardoor valutamismatches en wisselkoersrisico’s zijn verergerd. Het was de aanleiding voor de Aziatische financiële crisis van 1997,’ zeiden de onderzoekers.

AMRO en Aziatisch Monetair Fonds

De Chinese onderzoekers stelden voor om een ​​afdeling op te richten onder het Asean+3 Macro-economisch Onderzoeksbureau (AMRO). Dit is een in Singapore gevestigde macro-economische waakhond onder leiding van de Chinese Li Kouqing.

Het is de bedoeling dat de creatie van de digitale valuta gecoördineerd wordt door AMRO. Uiteindelijk moet de ontwikkeling worden overgedragen aan het Aziatische Monetair Fonds.

In augustus stelde de voormalige viceminister van Financiën van China, Zhu Guangyao, ook een meer formele institutionele rol voor AMRO voor.

Daarnaast stelde hij ook voor om het Chiang Mai Initiative Multilateralisation te formaliseren, dit is een valutapool ter waarde van 240 miljard dollar. Deze pot geld is gevormd door de 10 landen van ASEAN, China, Japan en Zuid-Korea. Ook hiervan is het doel om het gebruik van regionale valuta te stimuleren in plaats van de Amerikaanse dollar.

The post China onderzoekt één cryptocurrency voor heel Azië vanwege afhankelijkheid Amerika appeared first on BLOX | Nieuws.