De centrale bank van Namibië, de Bank of Namibia (BON), heeft gezegd dat winkeliers en handelaars crypto mogen accepteren. Dit is wel onder de voorwaarde dat deze partijen “bereid zijn deel te nemen aan een dergelijke uitwisseling of handel”. De bank is op dit moment bezig met het reguleren van crypto.

Reguleren is begonnen

Finbold meldde dat de BON heeft aangekondigd dat het nu “virtuele activa (VA) en aanbieders van virtuele activadiensten (VASP) via haar innovatiehub gefaseerd onder haar regelgevingskader voor Fintech-innovaties heeft gebracht.” Wat betekent dit?

In normaal Nederlands betekent dit dat het reguleren van crypto en crypto-aanbieders is begonnen. Namibië moet een regelgevingskader zien te vinden voor digitale valuta. Dit betekent meestal dat de cryptocurrency sector meer gecontroleerd wordt, maar dat hoeft niet per sé slecht te zijn.

Op eigen risico

De centrale bank van Namibië kwam onlangs met een media statement naar buiten over virtuele valuta’s. Ondanks dat crypto nog niet bestempeld is als ‘legaal’, kijkt de centrale bank naar de mogelijkheden van cryptocurrency’s.

De BON benadrukte in het media statement dat, hoewel crypto nog steeds niet wettelijk erkend is, winkeliers en handelaars geld in deze vorm mogen aannemen. Daarbij maakte de bank wel een opmerking waaruit blijkt dat dit geheel op eigen risico is.

‘Toekomst van geld op een keerpunt’

Het land lijkt de ontwikkelingen in de crypto ruimte serieus te nemen. De gouverneur van de BON, Johannes Gawaxab zei onlangs dat “de toekomst van geld op een keerpunt staat. De strijd tussen gereguleerd en ongereguleerd geld enerzijds, en soeverein versus niet-soeverein geld anderzijds.”

Hij staat ook niet negatief tegenover een crypto die gereguleerd wordt door de centrale bank. Deze zogenaamde ‘Central Bank Digital Currency’s’ (CBDC’s), moeten volgens hem onderzocht worden.

“Als CBDC’s met de nodige zorg en voorzichtigheid worden onderzocht en uitgevoerd, kunnen ze een enorm potentieel voordeel bieden voor een stabieler, veiliger, breder beschikbaar en goedkoper betaalmiddel dan particuliere vormen van digitaal geld,” zo vertelde Gawaxab. Wellicht kunnen we dus de komende tijd meer crypto-gerelateerd nieuws verwachten van het Afrikaanse land.

The post Centrale Bank van Namibië begint met reguleren crypto en staat bitcoin betalingen toe appeared first on BLOX | Nieuws.