El Salvador werd in 2021 het eerste land dat bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel. Sinds kort is daar ook de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) bijgekomen. Het bijzondere aan de CAR is dat het land een eigen digitale munt introduceert die gedekt en gebouwd is op Bitcoin.

Sango betreedt het toneel

Het gaat om Sango, een Layer-2 oplossing die is gebouwd op de Bitcoin blockchain. De digitale munt van de CAR is niet alleen gedekt door bitcoin, maar ook door het Bitcoin netwerk. Daarnaast is de Sango sidechain het eerste en enige cryptocurrency-ecosysteem ter wereld dat gedekt is door een overheid.

Sango moet de basis van een nieuw monetair systeem vormen. Een systeem dat alle sterke punten van het Bitcoin netwerk pakt en dingen toevoegt waar het tekortschiet. Sango is een sidechain en kan in theorie een stuk meer transacties per seconde verwerken dan Bitcoin. Dat komt omdat de CAR in principe de enige node in het netwerk is.

Niet alle transacties op de Sango sidechain hoeven door het hele netwerk van deelnemers gecontroleerd te worden. In essentie vertrouwen de gebruikers daarmee op de overheid als betalingsverwerker. Een interessante manier om Bitcoin op te schalen voor massaal gebruik. De echte puristen zullen er niet warm van worden, maar voor een land als de CAR kan het een uitkomst bieden.

‘Valuta van de toekomst’

Volgens president Faustin-Archange Touadéra van de CAR is de SANGO Coin het geld van de toekomst. Al is het geen verrassing dat de president van het land die de munt in kwestie introduceert enthousiast is over het project. Wat de SANGO Coin met name interessant maakt, is dat de munt in principe 1 op 1 gedekt is door bitcoin. Met de munt krijgt de CAR in theorie een snel betaalmiddel dat ook nog eens een betrouwbare schaarste heeft. Niemand kan immers tornen aan de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van bitcoin.

De SANGO Coin opent ook deuren voor mensen die in het land willen investeren. Je kunt bijvoorbeeld het burgerschap kopen door SANGO Coins aan te schaffen, maar ook bedrijven oprichten die als digitale entiteit in het land fungeren. Verder claimt de CAR op de SANGO website dat het land voor meer dan 3 biljoen euro aan grondstoffen rijk is, waar je met de SANGO Coin ook in kunt investeren.

SANGO Coins te koop voor 0,10 dollar per stuk

Op het moment van schrijven kun je SANGO Coins kopen voor 0,10 dollar (~0,09 euro) per stuk. In hoeverre de munt gedekt is door bitcoin is niet duidelijk terug te vinden op de website. Wel staat er duidelijk omschreven hoe je aan het burgerschap kunt komen. Dit kan door gedurende vijf jaar voor 60.000 dollar (58.800 euro) aan SANGO Coins vast te zetten bij de overheid. Aan het einde van die vijf jaar komen de SANGO Coins weer terug bij de rechtmatige eigenaar. Je hoeft ze munten dus alleen te staken om het paspoort te verkrijgen.

Het voordeel van het paspoort is dat je, zo claimt men op de website, 0 procent inkomstenbelasting over crypto betaalt. Daarnaast beweren ze dat je toegang krijgt tot een wereldwijd netwerk van dienstverlening in grote industrieën als de gezondheidszorg, verzekeringen en fintech. Allerlei diensten die via de zogeheten Sango App voor je beschikbaar worden als je voor 58.800 euro aan munten vastzet. 

The post Centraal Afrikaanse Republiek introduceert ambitieuze plannen voor door bitcoin gedekte SANGO Coin appeared first on BTC Direct | Nieuws.