Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft bij de rechtbank betoogd dat Celsius de fondsen van gebruikers niet mag vrijgeven omdat er nog een onderzoek plaatsvindt.

Bezwaar tegen 225 miljoen dollar van Celsius

Celsius wil zo snel mogelijk de opnames voor gebruikers heropenen, maar dit kan vertraging oplopen. William K. Harrington van het US Trustee Program heeft gisteren een bezwaar ingediend, zijn afdeling houdt zicht op de administratie van faillissementszaken.

Op 1 september vroeg Celsius toestemming om 225 miljoen dollar te mogen gebruiken zodat gebruikers weer bij hun geld en crypto kunnen. Harrington maakte bezwaar tegen de plannen van Celsius om “terugtrekkingen voor bepaalde klanten met betrekking tot bepaalde activa” in bewaring te houden en rekeningen in te houden.

Te weinig inzicht en schuldeisers

Harrington noemde de plannen van Celsius om die fondsen vrij te geven voorbarig. Hij voegde eraan toe dat het verzoek van het bedrijf fondsen “impulsief zou verdelen” zonder volledig inzicht te hebben in de bezittingen en transfers van de gebruikersaccounts. Het zou ook voorbijgaan aan de relatie tussen de balans van het bedrijf en cryptocurrency die door schuldeisers is gestort.

Harrington vindt dat Celsius geen geld zou moeten kunnen vrijgeven totdat een Examiner Report is ingediend. Dat rapport zal in detail beschrijven of het bedrijf fondsen heeft vermengd en waarom er in april 2022 een verandering was.

Harrington voerde aan dat het onmogelijk is om te bepalen hoeveel crediteuren moeten worden betaald, welke crypto-activa verschuldigd zijn en hoeveel verschuldigd zijn. Hij waarschuwde vervolgens dat het vrijgeven van fondsen ‘onbedoeld de uitkeringen aan andere schuldeisers zou kunnen beïnvloeden of beperken.’

Hoorzitting op 6 oktober

Celsius bevroor aanvankelijk de opnames op 12 juni van dit jaar en vroeg een paar weken later faillissement aan. Door die gebeurtenissen hebben gebruikers drie maanden lang geen toegang tot hun crypto gehad.

Hoewel klanten wellicht teleurgesteld kunnen zijn dat opnames verder worden uitgesteld, is het niet duidelijk of het bezwaar van de Amerikaanse trustee door de rechtbank zal worden goedgekeurd.

De zaak wordt op 6 oktober besproken tijdens een hoorzitting.

Stablecoins verkopen

In ander, maar toch gerelateerd nieuws dienden de regelgevers van Texas en Vermont donderdag ook bezwaar in. Celsius is namelijk van plan om 23 miljoen dollar aan stablecoins te verkopen. Ook Harrington diende hier een bezwaar tegen in.

Indien toegestaan, zou de verkoop van de stablecoins de eerste keer zijn dat het bedrijf crypto verkoopt sinds de faillissementsaanvraag. Volgens voormalig CEO Alex Mashinsky is Celsius ongeveer 3 miljard dollar aan crypto meer verschuldigd dan wat ze in bezit hebben.

Het cryptobedrijf maakt ontzettend veel geld op sinds de faillissementsaanvraag. Ze verrichten daarom onderzoek naar het aantrekken van kapitaal, waaronder het afsluiten van een lening, vertelde een advocaat van Celsius aan rechter Martin Glenn tijdens een hoorzitting vorige maand.

Waarom is Celsius failliet?

Celsius is een crypto-platform waarop gebruikers rente kunnen ontvangen over hun crypto-tegoeden, maar ook leningen kunnen afsluiten in crypto. Passief inkomen over je crypto klinkt goed, maar je stelt je crypto wel bloot aan risico’s van een derde partij. En laat die derde partij nu net in de problemen zitten.

De problemen begonnen nadat Celsius Ethereum gestaked had in een protocol, hiervoor kregen ze stETH terug, die in theorie altijd evenveel waard zou moeten zijn als een normale ethereum. Toen de cryptomarkt in mei instortte, klapte ook de waarde van sETH en het werd steeds moeilijker om deze munt een-op-een te verkopen voor ether.

The post Celsius wil 225 miljoen dollar teruggeven aan klanten, maar er wordt bezwaar gemaakt appeared first on BLOX | Nieuws.