In de zomer van 2022 ging leenplatform Celsius failliet. Anderhalf jaar later lijken klanten eindelijk te krijgen waar ze recht op hebben. Celsius is namelijk crypto aan het ‘unstaken’ om crediteuren terug te betalen.

Nansen, een blockchain-analysebedrijf, meldt dat Celsius in totaal ongeveer 206.300 Ethereum bezit. Tegen de huidige koers is dat 428 miljoen euro waard. Het grootste deel van deze ETH heeft Celsius nog niet opgenomen, ze hebben pas 40.249 ethers opgenomen.

Waarom ging Celsius failliet?

Celsius was een crypto-platform waarop gebruikers rente kregen over hun crypto-tegoeden, gebruikers konden tegen een onderpand ook leningen afsluiten.

De problemen begonnen nadat Celsius Ethereum gestaked had in een protocol, hiervoor kregen ze zogenaamde synthetische Ethereum terug, die in theorie altijd evenveel waard zou moeten zijn als een normale ethereum. Toen de cryptomarkt in mei 2022 instortte, klapte ook de waarde van sETH en het werd steeds moeilijker om deze munt een-op-een te verkopen voor normale ethers.

Het bezit van Celsius werd van de een op de andere dag waardeloos en ze konden hun klanten niet meer betalen.

Celsius was een van de vele cryptogeldverstrekkers die failliet gingen tijdens de donkere cryptowinter van 2022. Het ooit onaantastbaar gewaande BlockFi ging ook nat.

Staking van Ethereum

Een groot deel van hun Ethereum hadden ze echter ook gestaked op de blockchain. Staking is het proces waarbij Celsius hun (of eigenlijk die van hun klanten) inzet om het Ethereum-netwerk te helpen functioneren. In ruil daarvoor ontvangen ze beloningen.

Unstaking is het proces waarbij deze Ethereums weer van het netwerk worden gehaald. Dit kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van de drukte op het netwerk.

Ondertussen staat Alex Mashinsky, de oprichter en voormalig CEO van Celsius, die gearresteerd is op beschuldiging van fraude en momenteel op borgtocht vrij is, een rechtszaak te wachten. Op 17 september moet hij voor een Amerikaanse rechtbank en bijbehorende jury zijn zaak beslechten.

The post Celsius weekt crypto los om klanten terug te betalen na faillissement appeared first on BLOX | Nieuws.