De Amerikaanse centrale bank verhoogde de rente dit jaar op het snelste tempo sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. Het doel van die agressieve renteverhogingen is om de inflatie terug te brengen tot de doelstelling van 2 procent. Nu beginnen enkele grote namen uit de financiële industrie zich af te vragen of het middel, renteverhogingen, erger is dan de kwaal, inflatie.

Cathie Wood maakt zich zorgen

Als je al wat langer meeloopt in de financiële wereld, dan heb je ongetwijfeld weleens de naam van Cathie Wood voorbij zien komen. Cathie Wood is de CEO van de investeringsfirma ARK Invest, die met name de afgelopen jaren extreem in populariteit is toegenomen. ARK Invest is een partij die vooral investeert in nieuwe technologie en ook veel geld heeft zitten in bitcoin en bitcoin-bedrijven.

Nu gaat het vanwege de renteverhogingen van de Federal Reserve even wat minder met de investeringsfondsen van Cathie Wood. Op maandag was de maat vol voor de CEO van ARK Invest en besloot ze een open brief te sturen naar de Federal Reserve. In die open brief schrijft Wood dat zij ervan overtuigd is dat de Federal Reserve een beleidsfout maakt met hun renteverhogingen.

Federal Reserve gebruikt verkeerde data

Volgens Wood maakt de Federal Reserve gebruik van data die achterloopt op de realiteit. Hierbij noemt ze specifiek de cijfers over de Amerikaanse banenmarkt en de consumentenprijsindex. Om het strenge monetair beleid van de afgelopen maanden te onderbouwen, zou de Federal Reserve volgens Wood moeten kijken naar andere indicatoren. Wood is van mening dat de prijzen van grondstoffen, tweedehands auto’s en onder andere huizen een ander verhaal vertellen.

Dat andere verhaal is dat het een stuk slechter met de economie gaat dan de Federal Reserve denkt of pretendeert te denken. Wood is bang dat de complete wereldeconomie in grote problemen komt als de centrale bank op deze manier doorgaat. In de open brief waarschuwt ze voor deflatie, wat volgens haar catastrofaal kan zijn voor de economie. Economen zijn bang voor deflatie, omdat het in hun ogen consumptie en investeren ontmoedigt. Twee dingen die de economie tijdens een recessie juist nodig heeft.

Wood pleit voor eigen parochie

In haar open brief geeft Wood aan vooral bang te zijn voor het instorten van de wereldeconomie, maar het is moeilijk om de klaagzang los te zien van haar eigen belangen. De renteverhogingen van de Federal Reserve hebben immers ook de fondsen van Cathie Wood hard geraakt. Zo is de Ark Innovation ETF (ARKK) vanaf het begin van 2022 bijvoorbeeld 55,74 procent van zijn waarde verloren. 

Met deze ETF investeert het ARK Invest van Cathie Wood ook in de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) waarmee ze in feite bitcoin kopen. Ook heeft het aandelen in Coinbase en andere bitcoin-bedrijven, waardoor het baat heeft bij het succes van de sector.

Cathie Wood hoopt dat haar brief, waarin ze onder andere schrijft dat de inflatie al begint af te nemen, de Federal Reserve aan het denken zet. De kans dat Cathie Wood de Federal Reserve aan het denken zet lijkt echter klein, de topeconomen van de Amerikaanse centrale bank zijn immers ook niet op hun achterhoofd gevallen. 

The post Cathie Wood maakt zich zorgen over economie appeared first on BLOX | Nieuws.