De marketing van Cardano ten spijt, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ardana trekt de stekker uit hun langverwachte stablecoinproject voor de blockchain van Cardano. En dat terwijl ze in januari nog claimden dat ze binnen een paar weken live konden. Wat is er aan de hand?

Onzekerheid over financiën en tijdlijn

Op 24 november stopte Ardana de ontwikkeling abrupt. Ze werkten aan een gedecentraliseerd financieel (DeFi) en stablecoin-ecosysteem op Cardano. De reden? Ze wijzen zelf naar ‘onzekerheid over financiering en tijdlijn van het project.’

Afgelopen week schreven wij over Djed, dit is een andere dollar-stablecoin voor Cardano. Deze wordt begin 2023 gelanceerd en heeft niets te maken met Ardana. Ook Emurgo lanceert volgend jaar een stablecoin op de blockchain van Cardano, deze heet USDA.

Veel geld kwijt aan randzaken

Terug naar Ardana, dit project blijft open-source (beschikbaar voor iedereen). Daarnaast worden de resterende fondsen vastgehouden door Ardana Labs ‘totdat een ander competent ontwikkelteam in de gemeenschap naar voren komt om ons werk voort te zetten.’

Ardana zegt dat ze veel geld kwijt waren aan randzaken. ‘Ontwikkeling op Cardano was moeilijk omdat veel geld ging naar tooling, infrastructuur en beveiliging. Dit naast de onzekerheid rond de voltooiing van de ontwikkeling heeft ertoe geleid dat de beste manier van handelen het stopzetten van de ontwikkeling van dUSD is.’

Eeuwigdurende fondsenwerving

Hoewel dit voor velen als een schok komt, kon je het al zien aankomen. Wellicht niet van mijlenver, maar er waren hier en daar problemen zichtbaar. Vanaf 4 juli hield Ardana een ISPO om de activiteiten te financieren.

Een ISPO is een soort decentrale fondsenwerving, de coins gaan allemaal een digitale pool in. Normaal krijg je hier een beloning voor, zo ook bij Ardana. En normaal heeft een fondenswerving een eindpunt, op een gegeven moment is er genoeg. Maar de ISPO van Ardana kende geen einde.

Alleen hoopten gebruikers dat ze door te staken in de pool van Ardana ADA zouden krijgen, de crypto van het Cardano-netwerk. Maar in plaats daarvan kregen ze beloningen in de vorm van DANA-tokens.

Koers daalt 82%

Een heleboel factoren hebben ervoor gezorgd dat de waarde van DANA tot gisteren maar liefst 99,85% van hun waarde heeft ingeleverd. En toen kwam daar nog het nieuws bij dat Ardana de handdoek in de ring gooit, en de resterende waarde heeft vandaag nog eens 82% moeten inleveren.

Bron: CoinGecko

In januari beweerde Ardana dat ‘bijna alle product-/smart contractontwikkeling is voltooid. We zouden onze producten binnen een paar weken kunnen lanceren als we dat zouden willen.’ Dat gebeurde uiteraard niet, en in plaats daarvan ging de schuld naar de liquidatieproblemen en risico’s van het Cardano-netwerk.

De meeste gebruikers reageerden negatief en legden de schuld bij Ardana.

‘Het klinkt alsof je Cardano de schuld geeft van je eigen gebrek aan motivatie en toewijding. Je hebt besloten om hier te bouwen met een reden, en nu geef je het op. Anderen zoals Axo komen binnen en nemen alle eer.’

Stablecoins spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van cryptocurrency. Het zorgt ervoor dat gebruikers hun crypto kunnen omwisselen naar een coin met een stabiele waarde. Ook worden stablecoins gebruikt om snel waarde over de hele wereld te verzenden. Niet gek dat Cardano zo snel mogelijk meer stablecoins wil.

The post Cardano stablecoin gooit handdoek in de ring, waarde daalt 82% appeared first on BLOX | Nieuws.