Cardano staat al jaren bekend om zijn potentie om Ethereum van de troon te stoten als het grootste smart contract platform ter wereld. Met zijn market cap van 14,4 miljard dollar heeft Cardano wat dat betreft nog een behoorlijke weg te gaan. Die van Ethereum staat namelijk op 234 miljard dollar.

Dat neemt niet weg dat Cardano stappen zet en er gedurende het eerste kwartaal van 2023 in geslaagd is om plek 7 te veroveren op CoinMarketCap.

De groei van Cardano

In het eerste kwartaal van 2023 is Cardano bijna verdubbeld. De market cap van het project groeide van 8,6 naar de huidige 14,4 miljard dollar. Dat markeert een stijging van 67,4 procent. Daarmee is Cardano niet zo hard gegroeid als Bitcoin tijdens de eerste drie maanden van 2023, maar het is alsnog een meer dan behoorlijke stijging.

Ook de total value locked – de totale waarde van de assets binnen het ecosysteem van smart contracts van Cardano – is behoorlijk toegenomen. In drie maanden tijd is de totale waarde binnen Cardano gestegen van 50,8 miljoen dollar naar de huidige 161,84 miljoen dollar.

Cardano Total Value Locked. Bron: defillama

De belangrijkste applicatie binnen het ecosysteem van Cardano is nog altijd Minswap, een decentrale beurs (DEX). Die is goed voor 35,89 procent van alle assets op het platform van Cardano en speelt echt een belangrijke rol binnen het ecosysteem.

Stablecoins in de lift

Ook het gebruik van stablecoins op Cardano is flink toegenomen in het eerste kwartaal van 2023. Zo blijkt uit het laatste onderzoeksrapport van Messari. De IUSD van Indigo en de DJED van het gelijknamige bedrijf Djed, dreven de waarde van stablecoins op Cardano met 261 procent omhoog.

Met name deze twee stablecoins waren volgens Messari de reden dat de totale waarde binnen het netwerk van Cardano flink is opgevijzeld in 2023. Verder is met de eerste Hydra Head een zogenaamde Layer-2 oplossing live gegaan op het hoofdnetwerk van Cardano.

Het idee van de Hydra-series is om de schaalbaarheid van het netwerk te vergroten. De eerste Hydra Head is overigens nog niet voor iedereen beschikbaar. Voorlopig is die vooral even om te testen of de technologie werkt.

Alles bij elkaar kunnen we dus zeggen dat Cardano een productief eerste kwartaal van 2023 achter de rug heeft. Het project heeft dus nog een lange weg te gaan, maar de eerste interessante toepassingen komen langzaam van de grond bij Cardano.

The post Cardano kent zeer productief eerste kwartaal van 2023 appeared first on BLOX | Nieuws.