De Bank of Canada maakte op dinsdag 9 maart bekend dat het voor nu een pauze inlast wat betreft het verhogen van de rente. Die beslissing staat compleet haaks op het huidige beleid van de Amerikaanse Federal Reserve, waarvan de markt juist inzet op een verhoging van het tempo van de renteverhogingen.

Het resultaat is een historisch groot gat tussen de Canadese en de Amerikaanse die mogelijk gevolgen heeft voor de Bitcoin koers.

De gevoelige Canadese economie

Analisten roepen al langer dat de Canadese economie een stuk gevoeliger is dan de Amerikaanse. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Canada de afgelopen jaren een roodgloeiende huizenmarkt had, waardoor veel mensen in de schulden zijn gedoken om daarin te participeren. Een belangrijk detail is dat hypotheken in Canada gemiddeld genomen een kortere looptijd hebben dan in de Verenigde Staten.

Het gevolg daarvan is dat zij eerder de pijn voelen van een hogere rente dan de Amerikaanse markt. Als de hypotheken in kwestie aflopen, dan moeten zij immers hun rente oversluiten naar het potentiële hogere tarief dat momenteel geldt.

Wat dat betreft moest de Bank of Canada dus eerder op de rem trappen dan de Amerikaanse Federal Reserve. De inflatie in Canada is reeds teruggevallen naar 5,9 procent en de economie groeide niet in het vierde kwartaal van 2022.

Einde van verhogingscyclus in zicht

In principe is het dus logisch dat de centrale bank van Canada eerder op de rem trapt. De economie kan een hogere rente simpelweg niet dragen, terwijl dat in de Verenigde Staten blijkbaar wel lukt. Dit signaleert wel dat het einde van de verhogingscyclus mogelijk in zich komt.

De Canadese rente piekte sinds de start van het millennium namelijk in alle drie de voorgaande cycli met 0,50 tot 0,75 procent onder die van de Verenigde Staten. Wat dat betreft duurt het waarschijnlijk dus niet lang meer voordat men ook in Amerika op de rem trapt.

Aan de andere kant is er een kans dat de Bank of Canada opnieuw begint met renteverhogingen als het gat toch te groot wordt. Dat zou namelijk betekenen dat de waarde van de Canadese dollar teveel daalt ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Jerome Powell van de Federal Reserve

Op dinsdag en woensdag kroop Federal Reserve voorzitter Jerome Powell achter zijn spreekgestoelte om de markt toe te spreken over het rentebeleid van zijn centrale bank. Hierbij gaf hij onder andere aan dat er “nog geen beslissing” gemaakt is over het tempo van de renteverhogingen.

Uiteindelijk laat de Amerikaanse centrale bank alles afhangen van de data die tot 22 maart, de dag van de rentevergadering, binnenkomt. Powell wil zich dus niet teveel in zijn kaarten laten kijken, maar als je het aan de markt vraagt krijgen we een renteverhoging van 0,50 procent voor onze kiezen.

Dat is opvallend te noemen, omdat de kans op een verhoging van 0,50 procent een maand  geleden nog op minder dan 10 procent lag. Destijds schatte de markt de kans op een renteverhoging van 0,25 procent in op ruim 90 procent.

De uitspraken van Powell deze week hebben de boel wat dat betreft behoorlijk opgeschud. Het lijkt erop dat de Federal Reserve een stuk verder wil gaan dan aanvankelijk werd verwacht en dat is weinig goed nieuws voor Bitcoin.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Een hogere rente op Amerikaanse staatsobligaties betekent in eerste instantie dat investeerders eerder geneigd zijn om daarvoor te kiezen. Een zeker rendement van 5 procent of meer op Amerikaanse dollars tegenover het meer onzekere rendement van Bitcoin op dit moment is een lastige keuze.

Wat dat betreft is het te hopen dat de Amerikaanse centrale bank de inflatie snel onder controle krijgt en de rente weer omlaag kan. Dat is namelijk het klimaat waarin Bitcoin normaal gesproken floreert.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de rente inmiddels met ruim drie procent van de -0,50 procent waar deze tot 27 juli 2022 nog op stond. Inmiddels hanteert de ECB een rente van 2,50 procent en zijn ook zij nog niet klaar met het verhogen van de rente. Wat dat betreft lijkt er een lastige periode aan te komen voor Bitcoin.

The post Canada stopt renteverhoging, volgen Europa en VS? Dit is het effect op Bitcoin appeared first on BLOX | Nieuws.