Dit weekend vond de vierjaarlijkse bitcoin halving plaats. Daarmee halveerde de beloning voor miners voor het produceren van een blok van 6,25 naar 3,125 bitcoin. Met die halvering zijn de kosten voor het produceren van een bitcoin behoorlijk gestegen.

Volgens schattingen van Capriole Investments liggen die kosten momenteel op 77.400 dollar per bitcoin.

Waarom is dit bullish voor bitcoin?

In de bovenstaande grafiek van Capriole Investments zie je duidelijk dat de bitcoin koers en de productiekosten van de miners elkaar redelijk volgen.

Ergens is het logisch dat de bitcoin koers reageert op de stijgende productiekosten, omdat het voor miners onaantrekkelijk is om hun bitcoin voor minder te verkopen.

Zij zijn als het ware niet meer bereid om hun bitcoin tegen lagere koersen te verkopen.

Mede om die reden zorgt de halving ervoor dat het aanbod van bitcoin op de markt daalt. Niet alleen omdat miners ineens nog maar de helft van de bitcoin krijgen, maar ook omdat de productiekosten stijgen.

Ze krijgen minder bitcoin en willen ineens ook meer geld zien voor hun bitcoin.

Bitcoin reageert goed op de halving

Tot nu toe lijkt bitcoin positief te reageren op de halving. Sinds deze belangrijke gebeurtenis is de bitcoin koers alweer voorzichtig gestegen van ~63.000 dollar naar de huidige koers van 66.500 dollar.

Daarmee is de bitcoin koers over de afgelopen 24 uur in ieder geval met ongeveer 2 procent gestegen.

De meeste mensen hadden na de halving wat problemen verwacht voor bitcoin, maar het lijkt erop dat die verwachtingen al in de koers gebakken waren.

Dat is een patroon dat je wel vaker ziet. Financiële assets doen vaak het tegenovergestelde van wat de massa verwacht na een bepaalde datum, omdat diezelfde massa al ingesteld is op dat verwachte koersverloop.

Veel mensen hadden na de halving een daling verwacht en hadden daarom van tevoren al verkocht. Zodoende vond die daling niet na, maar voor de halving plaats.


The post Bullish: productiekosten bitcoin schieten naar $77.400 appeared first on Bitcoinmagazine.nl.