De Financial Conduct Authority (FCA), de Britse financiële waakhond, heeft een waarschuwing gegeven over crypto beurs FTX. Deze beurs zou zich richten op consumenten, zonder daarvoor een vergunning te hebben in Groot-Brittanië. Deze waarschuwing is het resultaat van de ongerepte poging van de FCA om de complexe cryptocurrencymarkt te reguleren en controleren.

Nog geen antwoord van FTX

De toezichthouder heeft mensen gewaarschuwd om geen vinger uit te steken naar FTX, de crypto beurs van de jonge Sam Bankman-Fried. “Dit bedrijf is niet door ons gemachtigd en richt zich op mensen in het Verenigd Koninkrijk”, zo vertelde de FCA.

Als een bedrijf een activiteit aanbiedt op het gebied van digitale activa – in het Verenigd Koninkrijk – dan moet dit gemeld worden bij de FCA. Aanbieders van crypto-uitwisselingen en wallets moeten hierin namelijk transparant zijn vanwege het zogenaamde ‘antiwitwastoezicht‘. Zoals de naam al doet vermoeden moet dit ervoor zorgen dat er geen geld witgewassen wordt, en daarnaast moet het klanten beschermen.

De Financial Times heeft geprobeerd om een reactie te krijgen van de exchange, maar deze reageerde nog niet. Ook op Twitter blijft een reactie uit op het account van zowel Sam Bankman-Fried als FTX. Wellicht reageert een van deze twee in de loop van de dag nog.

Binance was al eerder het haasje

Een maatregel zoals deze tegen FTX is meestal een poging om de vaak ongereguleerde wereld van de crypto te controleren en reguleren. Dit is vorig jaar ook gebeurd met Binance, de grootste crypto exchange van de wereld. De FCA greep toen in en zei dat de “complexe en risicovolle financiële producten” van Binance een risico vormden voor de consumenten van de beurs. De waakhond vertelde toen ook dat Binance geen enkele vraag antwoordde, waardoor het onmogelijk was om toezicht te houden voor de FCA.

Binance heeft sinds vorig jaar ook geen uitbetalingsmogelijkheid meer in Europa. Je kan er sindsdien ook geen storting meer doen via iDeal en SEPA (via een bank).

The post Britse financiële waakhond waarschuwt consumenten voor crypto beurs FTX appeared first on BLOX | Nieuws.