De financiële toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk (Financial Conduct Authority) heeft tijdens de Londense City Week-conferentie aangekondigd dat ze samen wil werken met cryptobedrijven. Het doel hiervan is om een regelgevend kader te ontwikkelen voor de crypto-industrie.

‘Crypto van niche naar mainstream’

Sarah Pritchard, uitvoerend directeur van FCA, benadrukte de noodzaak van samenwerking met de industrie om ervoor te zorgen dat het toekomstige regelgevingsregime voor crypto-activa goed wordt ontwikkeld. Pritchard erkende dat crypto ‘eenmalig symbool van alternatieve rebellie’ was, maar voegde eraan toe dat het ‘meer wijdverbreid is geworden. Daarnaast zei ze dat effectieve vroegtijdige betrokkenheid regelgeving ondersteunt die iedereen ten goede komt en bedrijven helpt voorbereid te zijn wanneer regelgeving van kracht wordt.

‘Laten we samenwerken om onze regels en voorschriften vorm te geven om markten, consumenten en bedrijven ten goede te komen’, zo valt te lezen op de website van FCA. ‘Dit aangezien crypto van niche naar mainstream gaat.’ Ze benadrukt dan ook dat crypto en de technologie hierachter grote potentie heeft. ‘Crypto-activa en blockchain bieden kansen voor efficiëntere en innovatievere financiële diensten en producten.’

‘Tastbare verandering’

Pritchard noemde ook de waarschuwing die FCA aan crypto-investeerders gaf een week voordat FTX instortte in november. Ze verklaarde dat FCA openstaat voor innovatie en dat crypto-activa en blockchain kansen bieden voor efficiëntere en innovatievere financiële diensten en producten. De verantwoordelijkheden van FCA beperken zich echter tot het waarborgen dat cryptobedrijven die in het VK actief zijn, voldoen aan de anti-witwaswetgeving (AML) en de anti-terrorismefinancierings-wetgeving (CTF).

De FCA heeft tot nu toe 41 cryptobedrijven van elke omvang ondersteund en geregistreerd. Bijna driekwart van de 195 totale registraties van buitenlandse bedrijven werd echter afgewezen of trok hun aanvragen voor een Britse licentie in. Pritchard kondigde ook aan dat er ‘tastbare verandering’ zal komen in de vorm van wetgeving voor crypto-promoties en reclame voor risicovolle investeringen, aangezien de huidige advertentieregels zware straffen opleggen aan bedrijven die deze overtreden.

Regulering stablecoins

De FCA heeft nauw samengewerkt met de regering aan haar voorstellen om stablecoins te reguleren. Pritchard merkte op dat crypto-regelgeving onvermijdelijk was en dat de toezichthouder probeert de Financial Services and Markets Act door te drukken. Deze is in juli is ingevoerd en in oktober is gewijzigd om crypto-regelgeving op te nemen. Ze voegde eraan toe dat de regels zullen worden gepubliceerd nadat de wetgeving is voorgesteld. De FCA is van mening dat samenwerking tussen de toezichthouder en de crypto-industrie zal leiden tot een effectief regelgevend kader dat de industrie zal helpen gedijen terwijl het de risico’s voor consumenten en investeerders minimaliseert.

The post Britse financiële waakhond steekt hand uit naar crypto: ‘Laten we samenwerken’ appeared first on BLOX | Nieuws.