Een voormalig Russisch minister Sergey Glazyev zei tijdens een interview dat er binnen de economische alliantie BRICS, de valuta bijna gereed is voor lancering. Deze voorgestelde valuta zou unieke kenmerken hebben die de internationale financiën kunnen hervormen.

In dit artikel duiken we in de details van deze ontwikkeling, de mogelijke impact en de obstakels die overwonnen moeten worden voordat het werkelijkheid wordt.

Software en wiskunde is klaar

Volgens Glazyev is de technische basis voor deze nieuwe valuta bijna gereed, met de benodigde software en wiskundige hulpmiddelen al op hun plaats. Drie lidstaten hebben het idee al goedgekeurd, en Glazyev benadrukte het belang van goedkeuring door China en India.

‘We hebben alleen politieke wil nodig, omdat deze valuta technisch gezien bijna klaar is. De software en wiskundige hulpmiddelen zijn gecreëerd. Om deze valuta te lanceren, hebben we de politieke instemming van de BRICS-landen nodig, waarvan drie al hun steun hebben uitgesproken voor het idee van het introduceren van een nieuwe valuta via hun staatshoofden. We wachten op de reactie van China en India.’

Rol van Rusland

De rol van Rusland binnen de BRICS-alliantie is belangrijk, aangezien het volgend jaar het voorzitterschap op zich zal nemen. Glazyev benadrukte dat Rusland een internationale conferentie zou kunnen leiden met als doel een overeenkomst te sluiten over de invoering van deze nieuwe internationale afwikkelingsvaluta.

Het idee van een gemeenschappelijke valuta binnen BRICS heeft uiteenlopende niveaus van steun gekregen onder de lidstaten. Rusland en Brazilië zijn enthousiaste voorstanders, terwijl Zuid-Afrika een voorzichtigere benadering heeft aangenomen en het belang van de Amerikaanse dollar in de wereldhandel blijft benadrukken.

Valuta is anders dan dollar, euro en Britse pond

Een van de onderscheidende kenmerken van deze voorgestelde valuta is dat deze wordt gesteund door twee manden, bestaande uit nationale valuta’s van de lidstaten en ruilgoederen. Deze dubbele ondersteuning moet de stabiliteit en aantrekkelijkheid van de valuta versterken. Dit is iets wat de BRICS-valuta zal onderscheiden van gevestigde internationale valuta’s zoals de Amerikaanse dollar, het pond en de euro.

Sergey Glazyev, die eerder diende als minister van Buitenlandse Economische Betrekkingen van Rusland in 1993, gelooft dat de combinatie van technische gereedheid en politiek consensus onder BRICS-leden de weg kan effenen voor de lancering van deze valuta.

Wat is BRICS?

BRICS is een acroniem voor de vijf snelgroeiende economieën van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De term werd oorspronkelijk in 2001 bedacht door de econoom Jim O’Neill van Goldman Sachs, die voorspelde dat deze economieën tegen 2050 gezamenlijk de wereldeconomie zouden domineren. Zuid-Afrika werd in 2010 toegevoegd aan de groep.

De BRICS-landen werken samen op een aantal gebieden, zoals handel, economie en veiligheid. Ze hebben een aantal instellingen opgericht, zoals de New Development Bank en het Contingency Reserve Arrangement, om hun samenwerking te bevorderen.

The post BRICS-valuta bijna klaar, ‘aantrekkelijker dan GBP, euro en dollar’ appeared first on BLOX | Nieuws.