Het is eindelijk zover, de Vasil hardfork van Cardano is begonnen! Dit is een lang verwachte upgrade die de blockchain van Cardano zal verbeteren. Het eerste deel van de upgrade vindt vandaag plaats, en het tweede deel over 5 dagen, op 27 september. Wat houdt dit in en merk jij er als Cardano-holder ook iets van?

Wat is een Vasil hardfork?

Vasil en hardfork zijn twee aparte begrippen. Om te beginnen leggen we even kort uit wat een hardfork is. Dit betekent kort gezegd dat de blockchain in tweeën wordt gesplitst. Eén blockchain heeft de Vasil upgrade wel, en de andere niet. Die laatste zal uiteindelijk uitsterven, terwijl de blockchain met Vasil de nieuwe blockchain van Cardano wordt.

Nu je weet wat een hardfork is, kunnen we uitleggen wat Vasil is; om te beginnen bij de naam. Dit klinkt misschien als een willekeurig gekozen naam voor een update, maar dat is het niet. De upgrade heeft deze naam gekregen ter ere van Vasil St. Dabov, een Bulgaarse wiskundige die vorig jaar is overleden.

Wat doet deze upgrade?

Om te weten wat deze Vasil update doet, pakken we de uitleg erbij van Input Output Hong Kong (IOHK), de ontwikkelaar van Cardano. Die zegt dat Vasil ervoor zorgt dat de toepassingen die op Cardano worden gebouwd sneller en geavanceerder worden.

Deze toepassingen zijn bijvoorbeeld smart contracts (zelfuitvoerende contracten) of dApps (decentrale apps). Vasil zorgt ervoor dat dApps ook schaalbaarder worden, wat betekent dat ze zonder problemen verder kunnen groeien. Om niet te technisch te worden: dit kon wel eens fout gaan, en dat had te maken met verschillende programmeertalen die de ontwikkelaars gebruiken.

Wat merk je als gebruiker?

Doordat deze toepassingen beter gebouwd kunnen worden op Cardano, wordt de blockchain ook gebruiksvriendelijker. Dit zou je niet merken als Cardano-holder, maar wel als ontwikkelaar.

Als gebruiker zal je het meeste merken van de verminderde transactiekosten. Vasil zorgt er namelijk voor dat de blokken op de Cardano blockchain groter worden. Hierdoor is er meer ruimte om gegevens op te slaan en kan je meer transacties maken voor dezelfde kosten. Ook zal de transactietijd minder worden dan de huidige 20 seconden.

Komen er nog problemen?

Of er nog problemen ontstaan na deze hardfork is nog niet 100% zeker. Charles Hoskinson, de maker van Cardano, zei deze week in een livestream dat hij “niet verwacht dat er problemen zullen zijn, maar er is nu geen weg meer terug.”

Het team van Cardano heeft er in ieder geval alles aan gedaan. “Geen enkele hoeveelheid testen of wat dan ook kan ons redden omdat de raket in de lucht is. Het explodeert in de lucht of bereikt een ster, en het is duidelijk dat Cardano een ster zal bereiken”, zo vertelde Hoskinson.

Ook kan de hardfork zorgen voor beweeglijkheid in de koers. Dit zagen we bijvoorbeeld ook bij de Merge, een upgrade van Ethereum. De prijs daalde nadat de upgrade was voltooid. Of dit ook zo gaat zijn met de Vasil hardfork, is niet van tevoren te zeggen.

The post BREAKING: Vasil hardfork van Cardano is begonnen! (simpele uitleg) appeared first on BLOX | Nieuws.