Nog even volhouden en dan is de week voorbij. Helaas brengt deze laatste dag alsnog slecht nieuws met zich mee voor de crypto-industrie. BlockFi heeft aangekondigd opnames te pauzeren. Klanten kunnen hierdoor voorlopig geen crypto van het leenplatform versturen naar hun eigen wallet.

BlockFi pauzeert diensten

Om 2 uur vannacht Nederlandse tijd deelde leenbedrijf BlockFi een update op het officiële Twitter-account om aan te geven dat ze de diensten voorlopig stopzetten. BlockFi is geen traditionele bank, ze verstrekken geen leningen in dollars of euro’s, maar in bitcoin. 

Het bedrijf zegt dat het platformactiviteit zal beperken en opnames van klanten zal pauzeren. Het vroeg gebruikers ook om geen geld op hun wallet of spaarrekeningen te storten, maar zei niet expliciet dat stortingen zullen worden uitgeschakeld.

‘We zijn geschokt en ontzet over het nieuws over FTX en Alameda”, schreef BlockFi. “Wij zijn, net als de rest van de wereld, via Twitter op de hoogte gebracht van deze situatie.’

FTX en Alameda schuldig

Mocht je onder een steen hebben geleefd deze week (lucky you, Bitcoin is opeens goedkoop), cryptobeurs FTX en investeringsfonds Alameda Research zijn via hun oprichter Sam Bankman-Fried onlosmakelijk met elkaar verbonden door schimmige financieringstrucjes.

In de afgelopen dagen bleek een aanzienlijk deel van het bezit van Alameda Research te zijn gekoppeld aan het FTT-token van FTX in plaats van aan traditionele activa. Die controverse leidde tot een bankrun op FTX. Om financiering te krijgen en te beschermen tegen verdere verliezen, probeerde FTX een overname te regelen met Binance die uiteindelijk niet doorging.

Thom Derks, redacteur bij BLOX waarschuwde twee dagen geleden al voor een domino-effect. Hij keek naar alle partijen waar de gevallen cryptobeurs FTX een investering in heeft gedaan en hij lichtte BlockFi speciaal toe.

Amerikaanse FTX heeft geen probleem

BlockFi wijst naar deze gebeurtenissen als de reden voor het opschorten van hun diensten. ‘Gezien het gebrek aan duidelijkheid over de status van FTX.com, FTX US en Alameda [Research], zijn we niet in staat om zaken te doen zoals gewoonlijk.’

FTX is opgedeeld in een internationale tak, en lokale takken, waaronder in de VS. Daar zijn ze enigszins toe gedwongen door regelgeving van verschillende landen. Sam Bankman-Fried zegt dat FTX US geen problemen ondervindt.

BlockFi heeft niet nadrukkelijk aangegeven of het financiële blootstelling had aan FTX of zijn gerelateerde bedrijven.

Eerder deze week zei BlockFi CEO en mede-oprichter Flori Marquez dat het bedrijf een lening van 400 miljoen dollar had van FTX US in plaats van FTX. Het is onduidelijk of BlockFi nog andere leningen heeft bij FTX.

Gebrek aan liquiditeit

Afgelopen zomer, vlak na de val van Terra Luna, Voyager en andere grote partijen, waren er geruchten dat BlockFi niet liquide zou zijn. Een van de omgevallen partijen is Three Arrows Capital en zij waren een grote institutionele klant van BlockFi.

BlockFi kreeg dus geen geld meer van Three Arrows Capital en had liquiditeitsproblemen. Het leenbedrijf deelde vervolgens een transparantierapport en nieuwe richtlijnen.

BlockFi besloot dat ze minstens 10% van de totale bedragen die aan klanten verschuldigd zijn op voorraad houden, klaar om direct aan gebruikers te retourneren. Minstens 50% van de totale bedragen moeten binnen een week teruggestuurd kunnen worden en minimaal 90% van het totaal moet binnen een jaar geretourneerd kunnen worden.

De nieuwe richtlijnen zijn mede mogelijk gemaakt door een krediet van 400 miljoen dollar van FTX. Volgens Marquez is dit krediet nog intact omdat het gaat om FTX US en niet de internationale FTX.

Maar FTX hielp BlockFi in juni van dit jaar ook al met een krediet van 250 miljoen dollar, en hierbij is niet bekend of dit gaat om het Amerikaanse kantoor.

BlockFi en Marquez zeggen de juiste dingen, maar het getuigt absoluut niet van vertrouwen dat opnames stop zijn gezet. En zoals het cliché luidt: waar rook is, is vuur.

The post BlockFi pauzeert opnames Bitcoin, stablecoins en crypto appeared first on BLOX | Nieuws.