BlockFi heeft vanochtend een rapport gedeeld over het roerige tweede kwartaal van 2022. Dit zogenaamde transparantierapport geeft een goed beeld van hoe de marktcrash het platform heeft beïnvloed.

Gedwongen transparantie

Het crypto-leenplatform publiceert het transparantierapport om op een duidelijke manier een beeld te geven van hoe het bedrijf presteert, hiermee volgen ze het goede voorbeeld van andere bedrijven in de crypto-industrie. Transparantie bieden is het minste wat deze bedrijven kunnen doen om het vertrouwen terug te winnen nadat verschillende grootmachten omvielen.

1,8 miljard dollar aan leningen

Een van de hoogtepunten van het rapport is dat BlockFi aan het einde van het tweede kwartaal van 2022 1,8 miljard dollar aan uitstaande leningen heeft. Hiervan bestaat 1,5 miljard dollar aan institutionele leningen terwijl consumentenleningen de resterende 300 miljard dollar voor rekening namen. BlockFi is geen traditionele bank, ze verstrekken geen leningen in dollars of euro’s, maar in bitcoin. De zojuist genoemde bedragen zijn gebaseerd op een bitcoin koers van 19.986 dollar.

Een van de gebreken van de cryptomarkt is dat veel leenbedrijven te risicovol omgaan met maatregelen om liquiditeit te waarborgen. Hier heeft BlockFi ogenschijnlijk ook wat steekjes laten vallen, maar daar komen we later in dit bericht op terug.

Krijg je je geld wel terug?

BlockFi zal ten minste 10% van de totale bedragen die aan klanten verschuldigd zijn op voorraad houden, klaar om direct aan gebruikers te worden geretourneerd. Minstens 50% van de totale bedragen moeten binnen een week teruggestuurd kunnen worden en ten minste 90% van het totaal moet binnen een jaar geretourneerd kunnen worden.

Lenen zonder onderpand

Afgelopen woensdag gaf BlockFi uitleg over hun risicobeheer, en dan voornamelijk over leningen zonder onderpand. Alleen leners die BlockFi als Tier 1 beschouwt kunnen bitcoin lenen zonder een onderpand te hoeven bieden. Tier 1-klanten zijn institutionele klanten met “een aanzienlijke kapitaalbasis, financiële overzichten gecontroleerd door gerenommeerde derde partijen en de bereidheid om transparant te zijn en betrokken te zijn.”

We zijn benieuwd of Celsius, Voyager en Three Arrows Capital voor hun problemen en faillissementen onder Tier 1 vielen. De klanten die BlockFi omschrijft als Tier 2- en Tier 3 kunnen geen crypto lenen zonder onderpand te verstrekken

Had BlockFi liquiditeitsproblemen?

We zouden nog terugkomen op de steekjes die BlockFi ogenschijnlijk heeft laten vallen. De nieuwe richtlijnen van BlockFi om liquiditeit voor klanten te waarborgen komen een paar weken nadat het bedrijf een deal tekende met crypto-exchange FTX om 400 miljoen dollar krediet te ontvangen. FTX hielp BlockFi in juni van dit jaar ook al met een krediet van 250 miljoen dollar. Hoewel BlockFi het niet expliciet zegt, worden deze hulplijnen alleen geboden als ze een liquiditeitscrisis zouden hebben.

Onderdeel van de deal voor die honderden miljoenen dollars aan krediet, is dat FTX voor maximaal 240 miljoen dollar BlockFi kan overnemen, op basis van prestatietriggers. Een jaar geleden werd de waarde van BlockFi nog geschat op 3 miljard dollar dus je zou kunnen stellen dat de wanhoop nabij was en het ontvangen van het krediet van levensbelang was.

De deal kwam tot stand vlak nadat Three Arrows Capital naar verluidt in gebreke was gebleven bij een lening van BlockFi.

Meer regelgeving goed op lange termijn

BlockFi was een van de vele bedrijven die getroffen werden door de recente marktcrash en het faillissement van Three Arrows Capital (3AC). Voyager Digital was een ander bedrijf dat 3AC-fondsen had uitgeleend en doordat 3AC niet kon betalen, is Voyager failliet gegaan.

Het omvallen van deze grote bedrijven is heel vervelend voor alle direct betrokkenen. Maar ook de rest van de markt wordt indirect geraakt, zo zal het toezicht op regelgeving alleen maar toenemen.

Op de korte termijn kan dit wat pijn veroorzaken en zal iedereen steigeren, maar op de lange termijn zorgen regels voor dit soort grote bedrijven juist voor meer vertrouwen bij investeerders.

The post BlockFi heeft 1,8 miljard dollar aan leningen verstrekt in bitcoin en cryptocurrency appeared first on BTC Direct | Nieuws.