Het iShares Bitcoin Trust (IBIT), de exchange traded fund (ETF) van BlackRock is hard op weg om het Grayscale fonds GBTC qua geïnvesteerd vermogen te overtreffen. Dat beweert Bloomberg Intelligence analist Eric Balchunas op X.

BlackRock IBIT versus Grayscale GBTC

Op dit moment is er nog sprake van een voorsprong van 2,3 miljard dollar van GBTC ten opzichte van BlackRock. Om het in context te plaatsen, vorige week was het verschil tussen de twee spot Bitcoin ETFs—de twee grootste in de VS—ongeveer $4 miljard.

IBIT ligt op schema om de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) voor het einde van de maand te overtreffen, volgens analisten. Balchunas zegt op X: “Een enorme rally in BTC zou het een beetje kunnen vertragen, maar ik zet 30 april in als de datum van de flippening.”

 

BlackRock’s IBIT is ook in de markt neergezet als de naam die het langdurige fonds van Grayscale kan onttronen, nog voordat het zelfs maar goedgekeurd was.

GBTC begon met handelen in 2013, maar was alleen beschikbaar voor geaccrediteerde en institutionele beleggers. Het fonds zag zijn activa onder beheer stijgen tot boven de $43 miljard in november 2021. Maar in de cryptowinter van 2023 daalde het vermogen onder beheer tot onder de $10 miljard.

Toen de U.S. Securities and Exchange Commission goedkeuring om gaf voor het omzetten in een spot Bitcoin ETF in januari, had het fonds activa ter waarde van $28,6 miljard. Sindsdien is het AUM van GBTC gezakt naar $19,5 miljard, omdat beleggers overstapten naar concurrerende ETF’s die goedkoper zijn.

Eerder deze maand wees Grayscale CEO Michael Sonnenshein op verkopen gelinkt aan de faillissementen van FTX en andere cryptobedrijven. Zo was GBTC het onderpand binnen sommige van de faillissementsboedels in de crypto-sector, maar volgens Sonnenshein ligt die fase grotendeels achter ons.

Het is de moeite waard om op te merken dat de waarde van Grayscale’s activa onder beheer fluctueert met de bitcoinprijzen. Desondanks, ondanks een recente afkoelingsperiode voor de bitcoinprijs, heeft BTC sinds 11 januari 35% gewonnen.

Bitcoin ETF-markt

Op moment van schrijven koelt de bitcoin prijs flink af tot onder de $60.000. Die afkoeling na het bereiken van een nieuwe recordhoogte vorige maand was genoeg om de Bitcoin ETFs drie opeenvolgende dagen van uitstroom te laten zien. Ongeveer $58 miljoen aan aandelen is gisteren ingewisseld, zo blijkt uit cijfers van Coinglass. Dat brengt het totaal over drie dagen (vrijdag, maandag en dinsdag—traditionele markten zijn niet open in het weekend) op $149 miljoen.

Bitcoinhandelaren zullen ongetwijfeld kijken hoe het volgende halving event zich in de markten zal ontvouwen.


The post “BlackRock ETF gaat positie GBTC overnemen na bitcoin halving” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.