Zuid-Koreaanse toezichthouders (van de nationale belastingdienst) starten een onderzoek naar crypto exchange Bithumb. Dit blijkt uit Zuid-Koreaanse nieuwskanalen. Dit nieuws komt een week nadat de voormalig voorzitter van Bithumb werd vrijgesproken. Is dit een ‘normaal’ onderzoek, of is er meer aan de hand?

Wat voor een onderzoek?

Het onderzoeken van de cryptomarkt door overheidsinstanties kent geen grenzen. De in Zuid-Korea gevestigde cryptocurrency exchange Bithumb staat onder een “speciaal belastingonderzoek” van de Nationale Belastingdienst, die afgekort NTS heet.

Belastingagenten zijn vandaag gestart met een nalevingsonderzoek. En dat houdt in dat ze willen kijken of er sprake is van belastingontduiking via binnenlandse en internationale transacties. Het gaat in dit geval over Bithumb Korea, Bithumb Holdings en andere filialen van Bithumb.

Deze strijd vanuit de autoriteiten tegen Bithumb is niet nieuw. De voormalige voorzitter van Bithumb, Lee Jung-Hoon, werd een week geleden nog vrijgesproken. De voormalige bestuurder werd beschuldigd van 70 miljoen dollar aan fraude, en nu denken autoriteiten dat er misschien meer aan de hand kan zijn.

Veel doden in de crypto wereld

Het kan te maken hebben met de dood van Park Mo, de grootste aandeelhouder en leidinggevende van Bithumb. Hij werd vorige week – één week voor de vrijspraak – dood gevonden. Hij werd door de lokale autoriteiten onderzocht voor verduistering en koersmanipulatie.

CoinTelegraph zegt dat Park Mo de laatste was in een reeks cryptomiljardairs die binnen een maand na elkaar overleden. Het afgelopen jaar overleden meerdere cryptomiljardairs. Anderen waren bijvoorbeeld Nikolai Mushegian, de medeoprichter van MakerDAO en Amber Group medeoprichter Tiantian Kullander.

Skeptici denken dat dit meer is dan toeval. Het zijn vier crypto-miljardairs die in korte tijd het leven lieten. Dit zou vooral geen toevalligheid zijn omdat dit allemaal gebeurde rond de tijd van de val van FTX. Hadden zij meer informatie, of kan het dat dit zomaar gebeurt?

The post Bithumb wordt onderzocht door Zuid-Koreaanse toezichthouders appeared first on BLOX | Nieuws.