Op 21 januari 2023 lanceerde met Bitcoin Ordinals een nieuw protocol om tokens te lanceren op de grootste blockchain ter wereld. In eerste instantie was Ordinals bedoeld om non-fungible tokens (NFTs) te creëren op Bitcoin, maar inmiddels is het ook mogelijk om nieuwe munten te ontwikkelen.

Dat lijkt nu een nieuwe memecoin-revolutie te lanceren op Bitcoin, waarvan Pepe (PEPE) tot nu toe het meest prominente voorbeeld is.

Memecoins op Bitcoin?

Op basis van Bitcoin Ordinals is de BRC-20 tokenstandaard ontwikkeld. Dit is als het ware een blauwdruk waarmee het mogelijk is om tokens te ontwikkelen die lijken op de ERC-20 tokens op Ethereum. Dat is het protocol waarmee tijdens de hype rondom ICOs in 2017 duizenden tokens werden ontwikkeld.

Sinds de lancering van de BRC-20 standaard op Bitcoin zijn er meer dan 8.500 verschillende tokens ontwikkeld. De meerderheid van deze munten zijn zogenaamde memecoins, munten die vooral als grap bedoeld zijn.

De BRC-20 tokenstandaard maakt het mogelijk om tokens te ontwikkelen en deze vervolgens te versturen op de blockchain van Bitcoin. Het grote verschil met de ERC-20 tokens van Ethereum is dat BRC-20 tokens geen gebruik maken van smart contracts.

Het nieuwe BRC-20 is begin maart ontwikkeld door een pseudonieme ontwikkelaar genaamd Domo. Het doel van de tokenstandaard is om het mogelijk te maken om inwisselbare tokens te creëren en te versturen op de blockchain van Bitcoin.

Dat is gelukt, want de totale market cap van BRC-20 tokens is over de afgelopen maand geëxplodeerd naar ruim 120 miljoen dollar. De laatste zeven dagen is de market cap van deze munten zelfs met 600 procent toegenomen.

Extreem populair

Dat er momenteel sprake is van een hype rondom BRC-20 tokens blijkt wel uit het aantal transacties op de blockchain van Bitcoin. Meer dan 50 procent van de transacties vinden plaats op basis van de BRC-20 tokenstandaard. Op dit moment zijn normale Bitcoin-transacties dus minder populair dan die van de memecoins op de blockchain.

Op 1 mei piekte het aantal BRC-20 transacties op een dagtotaal van 366.000 transacties. Het totale aantal transacties op basis van deze tokenstandaard kwam daarmee op 2,36 miljoen te liggen.

Met de opkomst van BRC-20 transacties op Bitcoin schieten ook de transactiekosten op de blockchain omhoog. Sinds de opkomst van het protocol genereerden miners dankzij deze transacties 109,7 Bitcoin aan extra transactiekosten.

Heeft Bitcoin het in zich om Ethereum te vervangen als dé blockchain voor de wereld van memecoins? Het is nu nog te vroeg om daar definitieve uitspraken over te doen, maar het begin is in ieder geval veelbelovend voor Bitcoin.

The post ‘Bitcoin wordt nieuw lanceerplatform voor memecoins’ appeared first on BLOX | Nieuws.