Bitcoin bestaat inmiddels al langer dan 10 jaar en in die tijd heeft de stijgende koers elke andere mogelijke investeringsmogelijkheid ver achter zich gelaten. Raoul Pal, CEO van Real Vision, zegt dat bitcoin in de komende 10 jaar nog steeds de beste activa kan zijn, zelfs in zijn worstcasescenario.

Winst op bitcoin in 10 jaar

Laten we zeggen dat je op 24 augustus 2012 één bitcoin kocht voor 8,15 euro, de toenmalige koers. Als je die ene bitcoin tot vandaag zou bewaren, dan zou je tegen de actuele bitcoin koers 21.609 euro hebben. De totale ‘return on investment’ voor die 10 jaar is dan 265.041%. De ROI op jaarbasis is op dit moment dan 120%.

Het is wat overdreven om te stellen dat bitcoin deze returns de komende 10 jaar ook zal geven, maar puur voor de fun: Bitcoin zou dan 57,27 miljoen euro waard zijn (schiet me maar lek in de comments).

De data in de grafiek hieronder wordt logaritmisch weergegeven, maar zelfs dan zie je dat de bitcoin koers volatiel is en flink kan stijgen en dalen.

Bron: Tradingview

Volatiliteit bitcoin is kracht, geen zwakte

In een recent YouTube-gesprek met Scott Melker legt Raoul Pal uit hoe extremer de inherente volatiliteit van een actief is, hoe hoger het potentieel in prijs kan vermenigvuldigen in vergelijking met minder risicovolle beleggingen.

“Volatiliteit geeft de beloning. Omdat het een activa van 70 vol is, geeft het deze 20x, 50, 100x beloningen, afhankelijk van naar welke periode je kijkt.”

Het is niet helemaal duidelijk hoe Pal komt tot een volatiliteit van 70. De meeste indexen die dit bijhouden komen op veel lagere getallen uit. Daarnaast lijkt de volatiliteit juist af te nemen naarmate bitcoin volwassener en meer waard wordt.

De groene lijn hieronder is de koers, en de zwarte lijn de gemiddelde afwijking van de voorgaande 60 dagen van de bitcoin koers.

Bitcoin gedraagt zich anders dan traditionele assets

Pal gaat verder:

“Mensen zijn daar gewoon niet op ingesteld omdat ze mean-reversionists zijn. Ze denken dat de wereld cyclisch is en dat alles terugkeert naar waar het was, dus daarom heeft elke boom een bust, en elke bust brengt het terug naar waar het begon.”

Dat kan wellicht gelden voor andere assets, maar bitcoin gedraagt zich anders.

“Maar dat is niet wat hier gebeurt. Het is een exponentiële trend, dus elke bust is aanzienlijk hoger. Ik bedoel bitcoin op 4.000 dollar, bitcoin op 20.000 dollar. Dat is van laagtepunt naar laagtepunt en dat is buitengewoon. Maar dat zien mensen niet. Ze zijn het niet gewend. Ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. Mensen moeten leren. Dat deden we allemaal.”

Geluk kan bitcoin tot 1 miljoen brengen

Pal vertelt verder over zijn tijd toen hij voor het eerst bitcoin kocht ver onder de 1000 dollar, en zegt dat hij gelooft dat bitcoin minimaal 100.000 USD waard zal zijn. En met een beetje geluk zelfs tot over een miljoen kan stijgen.

“Ik heb me nooit gerealiseerd hoe in een exponentiële trend, kopen en vasthouden en toevoegen beter is. Ik ging terug en keek naar alle keren dat ik Bitcoin verhandelde vanaf 2013 toen ik voor begon op 200 dollar. Ik hield mijn bitcoin vast tot 1.000 dollar. Dus het ging 5x omhoog in twee maanden en ging toen helemaal terug met 85%. Ik hield het gewoon vast omdat ik het als een optie wilde behandelen. Ik had een visie van 10 jaar.”

Hij zegt dat hij rond die tijd al de potentie van bitcoin herkende.

“Ik zei dat het de komende 10 tot 20 jaar waarschijnlijk 100.000 USD wordt in het slechtste geval, en dat 1 miljoen dollar het beste geval zal zijn.”

The post Bitcoin wordt best presterende asset de komende 10 jaar appeared first on BTC Direct | Nieuws.