Precies 15 jaar geleden, op 31 oktober 2008 deelde ene Satoshi Nakamoto de whitepaper van Bitcoin. Niemand had toen kunnen weten dat dit de blauwdruk zou worden van de toekomst van finance en een miljardenindustrie zou creëren.

Bitcoin is prachtig in al zijn eenvoud

De titel die Satoshi Nakamoto gaf aan de whitepaper, is bedrieglijk eenvoudig: Bitcoin: een peer-to-peer elektronisch geldsysteem. Toch heeft de inhoud van dit negen pagina’s tellende document aangezet tot de grootste revolutie in de wereld van fintech.

Satoshi lanceerde begin 2009 de eerste Bitcoin-client voordat hij het project in 2010 aan de gemeenschap overdroeg, waar het sindsdien floreert als de open bron van studie, werk en fascinatie voor miljoenen mensen over de hele wereld.

Met de tijd mee bewegen

De blauwdruk van Satoshi Nakamoto beschrijft een pure, rauwe Bitcoin, en biedt genoeg ruimte om met de tijd mee te gaan. Het is geen onveranderlijke Bijbel, maar slechts het startpunt van de blockchain. Doordat Satoshi het project verliet, is er ook geen centrale partij die als beheerder fungeert. Het tegenovergestelde is juist waar, de hele wereld bepaalt samen wat Bitcoin is en wat Bitcoin moet worden.

De meest gebruikte woorden rondom crypto (behalve crypto zelf) zijn Bitcoin en blockchain. Maar gek genoeg noemt Satoshi Nakamoto slechts twee keer het woord Bitcoin in het hele document. De eerste keer in de titel en de tweede keer als hij de website noemt.

Het woord blockchain staat niet eens in de whitepaper. Satoshi Namakoto noemt de woorden block en chain apart, en heeft het over een ‘keten van op hashes gebaseerde proof of work’. Maar ja, dat bekt wat minder lekker.

Snelle start

Waarschijnlijk werkte Satoshi al hard aan Bitcoin voordat hij het whitepaper publiceerde. Na iets meer dan twee maanden stond het netwerk namelijk al live. Op 3 januari minede Satoshi Nakamoto het eerste transactieblok en was Bitcoin officieel geboren.

The post Bitcoin whitepaper is 15 jaar: het begin van een revolutie appeared first on BLOX | Nieuws.