De Bitcoin koers verloor in het derde kwartaal van 2023 ongeveer 14 procent van zijn waarde en ook de Amerikaanse S&P 500 heeft het momenteel zwaar. Ondertussen loopt de rente op Amerikaanse staatsobligaties op, waardoor het voor investeerders op dit moment even minder aantrekkelijk is om in risico-assets als Bitcoin en aandelen te investeren.

Wanneer kan Bitcoin weer aan een bullmarkt beginnen?

Lastig klimaat voor Bitcoin

Het macro-economische klimaat is op dit moment even lastig voor Bitcoin en andere risico-investeringen. Dat heeft te maken met de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, waardoor investeerders momenteel een rente van ~5 procent kunnen ontvangen op Amerikaanse staatsobligaties.

Dat zijn een soort leningen aan de Amerikaanse overheid, waar deze vervolgens een rente van 5 procent op jaarbasis over uitkeert. Die rente is praktisch gegarandeerd (tenzij de Amerikaanse overheid failliet gaat), waardoor het voor investeerders aantrekkelijk is om voor die ‘veiligere’ investering te kiezen.

Nu begrijp je waarschijnlijk ook beter waarom investeerders aandelen en Bitcoin als risico-investeringen kwalificeren. We spreken van risico ten opzichte van de meer veilige staatsobligaties, die een praktisch gegarandeerd rendement uitbetalen.

Hoe hoger dat gegarandeerde rendement, hoe minder aantrekkelijk het is om voor risico-assets als Bitcoin te kiezen.

Wanneer begint de Bitcoin bullmarkt?

Voor Bitcoin lijkt het op dit moment dus echt wachten op renteverlagingen. Die komen er waarschijnlijk pas als de inflatie terug is op de gewenste 2,0 procent; maar het probleem is dat de inflatie in de Verenigde Staten weer rustig oploopt, als gevolg van de gestegen olieprijzen.

Het kan om die reden nog lang duren voordat de rente weer begint te zakken. Sterker nog, afgelopen woensdag wist de Amerikaanse centrale bank te meldden dat ze nog één renteverhoging verwachten door te voeren.

Verder voorzien ze voor 2024 ‘slechts’ twee renteverlagingen, waar dat er eerder nog meer waren. Om die reden is er momenteel sprake van een lastig investeringsklimaat voor Bitcoin en aandelen.

De enige positieve noot die we momenteel kunnen plaatsen is dat er voor april 2024 weer een Bitcoin Halving op de planning staat en dat is over het algemeen een bullish gebeurtenis voor de Bitcoin koers.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?

The post Bitcoin verliest 14% in derde kwartaal, wat is er aan de hand? appeared first on BLOX | Nieuws.