Het klinkt bijna als een slechte film: een Brit doet zich voor als Bitcoin expert, als iemand die zich inzet voor de veiligheid van crypto, terwijl hij in werkelijkheid simpelweg een scammer is. En wat nog verrassender is, is dat het niet de politie was die hem te pakken kreeg, maar de mensen die hij had bedrogen.

Expert bleek scammer

Doede Osman Khan, een 50-jarige man uit Shropshire, Verenigd Koninkrijk, deed zich voor als een expert die investeerders zou beschermen tegen online valkuilen. Hij beloofde hen zelfs winstgevende beleggingen.

Maar de waarheid was heel anders. Khan haalde duizenden ponden weg bij goedgelovige individuen, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar helemaal in Canada.

Grote winsten zonder risico

Khan’s bedrog begon in 2019, toen hij zichzelf voordeed als “Danny Turner.” Hij trok potentiële investeerders aan door hen te vertellen hoe ze cryptocurrency’s konden kopen en verhandelen. Zijn klanten kwamen uit alle hoeken van de wereld.

Hij deed prachtige beloftes om potentiële investeerders te verzekeren van grote winsten zonder risico. Rechter Chris Smith merkte op dat Khan zijn slachtoffers had verleid met bedrieglijke online presentaties, waarbij hij hun gebrek aan kennis en vertrouwen uitbuitte.

Vanaf het begin al slechte intenties

Khan probeerde zijn daden goed te praten door te zeggen dat hij aanvankelijk goede bedoelingen had gehad en pas tot fraude overging nadat hij onverwachte verliezen had geleden. De rechtbank geloofde zijn verhaal niet. De rechter was ervan overtuigd dat Khan vanaf het begin slechte bedoelingen had.

Slachtoffers dachten dat ze hun Bitcoin investeerden in geavanceerde handelsbots, die de marktomstandigheden voortdurend zouden volgen en zo maximale winsten zouden garanderen.

Maar achter alle technische taal zat een simpele leugen: Khan stak de ontvangen Bitcoin in zijn eigen zak, aldus de BBC.

Khan pronkte met een luxueuze levensstijl en deelde foto’s van dure auto’s, jachten en wolkenkrabbers, waardoor hij de indruk wekte dat hij rijk werd van de handel in cryptocurrency.

Hoewel de rechtbank een diefstal van 20.000 pond heeft vastgesteld, zou de huidige waarde van de gestolen Bitcoin ongeveer 725.000 GBP kunnen zijn, volgens de slachtoffers.

Slachtoffers gingen zelf achter scammer aan

Wat dit geval zo bijzonder maakt, is dat het slachtoffers zelf zijn die vastbesloten waren om gerechtigheid te zoeken. Margery Willhelm uit Canada en Stephen Johnson uit Stockton werkten samen met andere investeerders om een uitgebreid dossier van 700 pagina’s over Khan samen te stellen.

Het doel van de slachtoffers was niet alleen om hun geld terug te krijgen, maar ook om deze oplichter een halt toe te roepen. Margery Willhelm, wiens man een privédetective is, zei hierover: “Dit moet stoppen.”

Khan is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden en heeft schuld bekend aan zeven gevallen van fraude. Hij heeft ook beperkingen opgelegd gekregen, waaronder een avondklok van maximaal 4 maanden. Er staat een hoorzitting gepland om te bespreken wat er moet gebeuren met de opbrengsten van zijn illegale activiteiten.

The post Bitcoin veiligheidsexpert bleek scammer, maar slachtoffers gingen zelf achter hem aan appeared first on BLOX | Nieuws.