Op 20 april overschreden de gemiddelde transactiekosten van bitcoin (BTC) voor het eerst de grens van $100. Dit fenomeen volgde kort na de halvering van bitcoin. Recentelijk opgehaalde data van mempool.space toont dat gebruikers in de laatste 24 uur gemiddeld $105,69 betaalden per transactie, wat neerkomt op 166,150 sats of 0.00166150 BTC.

De impact op bitcoin miners en de blockchain

Bitcoin miners profiteren normaal gesproken van een stijging in transactiekosten, aangezien zij deze kosten innen. Dit aspect wordt belangrijker na een halvering, waarbij de beloning voor het minen van een blok halveert.

De laatste vier gemijnde blokken hadden een fee rate van meer dan 1,072 sat/vB, wat neerkomt op ongeveer $100 voor kleine Segwitt transacties.

Een ‘sat’ of satoshi is de kleinste eenheid van bitcoin, vernoemd naar de bedenker Satoshi Nakamoto, en vB staat voor virtuele bytes, de maatstaf die door het protocol van de cryptocurrency wordt gebruikt.

Negatieve gevolgen voor gebruikers en investeerders

Hoewel de toename van de kosten gunstig is voor miners, ondervinden gebruikers, investeerders en handelaren voornamelijk negatieve gevolgen.

Velen betalen nu meer dan $100 per transactie, wat resulteert in onuitgeefbare balansen (ook wel ‘dust’ genoemd), problemen met het opnemen van tegoeden van beurzen en verminderde winsten binnen het bitcoin’s DeFi ecosysteem.

Volgens BitInfoCharts heeft 53,94% van alle bitcoin adressen minder dan 0.001 BTC, wat bij huidige prijzen effectief als dust wordt beschouwd.

Waarom nemen de bitcoin kosten toe?

Experts wijten de huidige stijging van de kosten aan de bitcoin halvering en de lancering van het Runes Protocol, wat de vraag naar transacties heeft verhoogd.

Technisch gezien stijgen de kosten van bitcoin wanneer de vraag naar een beperkte ruimte op de blockchain toeneemt. Gebruikers concurreren dan om miners te overtuigen hun transacties in het volgende blok op te nemen.

Het BTC-protocol is momenteel zo ontworpen dat het een kleine blokgrootte en een tijdsinterval van 10 minuten tussen elk blok heeft.

De toekomst van bitcoin door de hoge kosten

De stijging van de bitcoin kosten kan leiden tot een verkoopgolf, waarbij handelaren en investeerders hun bezittingen omzetten in fiatgeld of andere cryptocurrencies.

Dit fenomeen zou zelfs een ‘altseason’ kunnen inluiden, zoals gesuggereerd door een cryptocurrency enthousiast die zich ‘Untraceable’ noemt op het platform X.


The post Bitcoin transactiekosten schieten door het dak: meer dan $100 per transactie! appeared first on Bitcoinmagazine.nl.