Wie Bitcoin eerder links liet liggen vanwege zorgen over het klimaat, kan weer wat rustiger ademhalen. Volgens een analist op X (voorheen Twitter) is er namelijk goed nieuws. Inmiddels komt meer dan de helft van de energie die wordt gebruikt voor het minen van Bitcoin uit milieuvriendelijke bronnen. Deze verschuiving vond deels plaats omdat veel Bitcoin-miners China verlieten, nadat het land hun mining-activiteiten verbood

Op 14 september deelde Jamie Coutts in een discussie op X wat informatie. Hij benoemde daarbij dat meer dan de helft van de energie die wordt gebruikt voor het minen van Bitcoin nu afkomstig is van hernieuwbare bronnen.

Deze verschuiving ging gepaard met minder uitstoot en een sterke stijging in de rekenkracht voor Bitcoin-mining. Dit laat zien dat Bitcoin steeds meer hernieuwbare bronnen gebruikt.

Een belangrijke verschuiving

Deze verschuiving naar schonere energiebronnen komt door twee belangrijke redenen: veel miners vertrokken uit China na het miningverbod in 2021, en sommige andere landen begonnen daarnaast Bitcoin-mining juist te gebruiken als energiebron of om overtollige energie te benutten.

Tesla staat open voor ‘groene’ Bitcoin

In 2021 verklaarde Elon Musk zelfs dat Tesla Bitcoin in bepaalde scenario’s zou overwegen als betaalmiddel. Dat zou zijn wanneer een aanzienlijk deel van de Bitcoin-miningactiviteiten ongeveer 50% hernieuwbare energiebronnen zou gebruiken en een duidelijke positieve richting toonde naar verdere duurzaamheid. Het lijkt erop dat deze mijlpaal onlangs is bereikt.

Echter, na enkele maanden verklaarde Elon Musk dat Tesla in mei 2021 zou stoppen met het accepteren van BTC-betalingen. De reden hiervoor: het “snel toenemende gebruik van fossiele brandstoffen voor Bitcoin-mining en -transacties” destijds.

De CEO van Tesla heeft nog geen openbare aankondiging gedaan over het hervatten van Bitcoin-betalingen. Op het moment van schrijven bedraagt de prijs van Bitcoin zo’n € 24.785, een lichte stijging ten opzichte van een maand geleden.

Bitcoin op weg naar wereldwijde adoptie?

Bitcoin wint wereldwijd nog altijd aan populariteit, zowel onder consumenten als overheden. Verschillende landen, zoals El Salvador, Bhutan, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten, zijn inmiddels al begonnen met investeren in Bitcoin-mining. El Salvador accepteert daarbij zelfs officieel Bitcoin als een legitieme vorm van valuta sinds 2021. Volgens analisten (én die-hard Bitcoin-fans) is het slechts een kwestie van tijd voordat Bitcoin een vaste plek heeft veroverd in het wereldwijde financiële landschap.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?

The post Bitcoin slecht voor het klimaat? Energie voor mining is inmiddels meer dan 50% groen appeared first on BLOX | Nieuws.