De bitcoin koers is de afgelopen 24 uur gezakt naar $68.217, maar wat zeggen de analisten over de korte termijn prijsactie?

Oude bitcoins in beweging?

We beginnen met een on-chainindicator met de “Value Days Destroyed Multiple”. Deze indicator combineert in feite twee concepten: de “Value Days Destroyed” (VDD) en een “multiple” die de uitkomst van de VDD relateert aan een historisch gemiddelde.

VDD is een aanpassing van het concept “Coin Days Destroyed” (CDD). Deze is te berekenen door het aantal dagen dat een bitcoin niet is verplaatst (zijn “leeftijd”) te vermenigvuldigen met het aantal bitcoin dat is verplaatst in een transactie. Door de leeftijd mee te nemen in de berekening, krijg je een betrouwbaardere inschatting dan wanneer je alleen kijkt naar de bitcoins die op de korte termijn van eigenaar zijn verwisseld. Stel dat oude bitcoin in beweging, kan dat een signaal zijn dat langetermijnhouders hun BTC gaan inwisselen en dat heeft weer invloed op de marktprijs.

Analist TXMC ziet dat de VVD Multiple “oververhit” is. Dat betekent dat deze metric een bepaalde top heeft bereikt. De huidige indicatorwaarde van 3.4 is in slechts 2,9% van alle handelsdagen bereikt. Of je daarmee kunt concluderen dat de marktprijs een top heeft bereikt, is te kort door de bocht. Voor een preciezere inschatting zijn meerdere on-chain en technische indicatoren nodig.

Maar er zijn ook verschillen met vorige cycli, zo merkt hij op. Tijdens de laatste piek van de VDD meervoudige indicator, had BTC/USD zijn vorige all-time high van $20.000 al verdubbeld. “De indicator laat in 2024 dezelfe waarde zien terwijl we nog STEEDS bij de vorige all-time high zijn”.

 

RSI-indicator behoudt steun na daling

Andere metrics geven handelaren reden tot voorzichtig optimisme. Een van de klassieke indicatoren die van stal zijn gehaald is de Relative Strength Index (RSI). De RSI is een zogenaamde momentum oscillator die is te gebruiken om de snelheid en verandering van prijsbewegingen te meten. De RSI beweegt tussen 0 en 100 en is typisch gebruikt om overgekochte of oververkochte condities van in dit geval bitcoin te meten. Onlangs heeft deze indicator heeft “reset” doorgemaakt naar niveaus die voor het laatst in januari zijn voorgekomen.

De dagelijkse RSI stond op 10 april op 53, zo blijkt uit data van Cointelegraph, ver onder de traditionele “overkochte” zone, die begint bij 70, een signaal dat de markt steeds meer oververhit raakt waarna de kans op een verkoopgolf toeneemt.

“In een sterke bullish trend, is het meestal tijd voor een bounce wanneer de dagelijkse RSI van bitcoin ±50 hertest. Het hertest ±50 nu,” merkt populaire handelaar Jelle op.

Plan B

Ook de eveneens populaire handelaar Alan Tardigrade herhaalt veelbelovende signalen op 4-uur RSI-tijdframes in de vorm van een verborgen bullish divergentie met prijs.

 

Ook de Nederlander PlanB, bekend van het stock-to-flowmodel, ziet dat de maandelijkse tijdframe boven de 70 blijven en dat is volgens hem een sterk signaal zo circa tien dagen voor de halving.


The post “Bitcoin RSI indicator ziet er bullish uit vlak voor halving” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.