Het is vandaag 13 jaar geleden een vergeten blogger de dood van bitcoin voorspelde. De cryptomunt is sinds zijn post met 15.000.000% gestegen.

Stel je voor dat je de dood van bitcoin voorspelt op een website die niet meer bestaat. Dat is wat blogger Sean Lynch vandaag 13 jaar geleden deed. Toen hij schreef wat 99 Bitcoins nu classificeert als ‘s werelds eerste ‘bitcoin-overlijdensbericht’, een nieuwsartikel dat de dood of ondergang van de cryptocurrency voorspelde.

In het bericht, getiteld ‘Waarom bitcoin geen valuta kan zijn’, staat dat bitcoin niet over de mechanismen beschikt om schommelingen in de vraag op te vangen, waardoor het in de loop van de tijd waardeloos is.

Hij schrijft onder meer: “In de natuur zijn positieve feedbackloops, zoals die bij bitcoin bestaan, dodelijk; het enige dat bitcoin zelfs zo lang in leven heeft gehouden, is de nieuwigheid ervan. Of het zal voor altijd een nieuwigheid blijven, of het zal sneller overgaan van nieuwigheid naar dood dan je kunt knipperen.

Sindsdien heeft bitcoin, de beroemdste cryptomunt ter wereld, critici en nee-zeggers als Lynch getrotseerd. En sindsdien is de waarde ervan met 15 miljoen (!) procent gestegen. Bitcoin heeft consequent alle verwachtingen overtroffen en is van een niche-experiment getransformeerd in een mondiaal financieel fenomeen.

Toch is het bericht, vandaag onder de aandacht gebracht door bitcoinhistoricus Pete Rizzo. Opmerkelijk omdat het bewijst hoe fout bitcoincritici kunnen zijn, waarbij Lynch specifiek beweert dat economieën interventie nodig hebben en dat bitcoin mislukt omdat het daaraan ontbrak.

“De reden dat dit niet kan gebeuren met overheidsvaluta’s is dat overheidsvaluta’s zijn ondersteund”, schrijft hij. ‘Ze zijn door kogels gesteund. Als de vraag naar USD sneller begint te dalen dan de Amerikaanse overheid wilt, dan kan de overheid gewoon de belastingen verhogen zonder de uitgaven te verhogen, de vraag te vergroten en tegelijkertijd het aanbod te verminderen. Er zijn een heleboel dingen die de FED kan doen, en de FED heeft de neiging om als eerste te handelen, maar haar activiteiten zijn moeilijker uit te leggen. Dit is uiteraard geen perfect mechanisme, aangezien er nog steeds zeepbellen worden geblazen en gebarsten, maar zelfs dit mechanisme is niet beschikbaar bij bitcoin.”

Tegenwoordig zien steeds meer mensen hoe destructief die interventie kan zijn, nu centrale banken wereldwijd moeite hebben om de inflatie onder controle te houden.


The post Bitcoin-prijs met 15.000.000% gestegen sinds eerste overlijdensbericht van blogger appeared first on Bitcoinmagazine.nl.