Wat een slecht begin van de week! Bitcoin daalt 6% en Ethereum heeft zelfs 10% moeten inleveren. Dit zijn geen uitzonderingen, vrijwel de hele cryptomarkt kleurt rood. Het kan een roerige week worden.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse inflatie hoger uitviel dan verwacht, en op woensdag 21 september beslist de centrale bank (Fed) met hoeveel procentpunten de rente omhoog gaat.

Bitcoin daalt en volgt S&P500

Genade! Investeerders krijgen dit jaar af en toe hoop van de Bitcoin goden, maar deze wordt al snel de grond ingedrukt. De koers leek zich te kunnen ontworstelen aan het negatieve sentiment, maar is de afgelopen 7 dagen door een daling van 10% weer terug op aarde.

In de grafiek hieronder wordt de koers van bitcoin in oranje aangegeven, en is blauw de aandelenindex van de S&P500. Deze index volgt de aandelen van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.

We kunnen je vervelen met correlatie-cijfers en indexvariabelen, maar we kunnen de twee gekleurde lijntjes ook op elkaar leggen. De afgelopen maanden zijn de bewegingen op markt voor zowel aandelen als bitcoin gelijkwaardig. Mocht je hier meer over willen lezen, analist Alexander Casteleijn schreef deze analyse.

Als deze correlatie aanhoudt, kan dit meer pijn betekenen voor bitcoin. Goldman Sachs-strateeg Sharon Bell waarschuwde dat agressieve renteverhogingen een daling van 26% in de S&P 500 zouden kunnen veroorzaken.

De bitcoin koers is op het moment van schrijven 18.785,50 euro. De afgelopen 24 uur is bitcoin met -6,15% gedaald ofwel 1.155,13 euro.

Wat wordt de bodem voor bitcoin?

Doctor Profit zei in april van dit jaar dat 18000 dollar de ultieme bodem wordt voor de bitcoin koers. Hij verwacht nu dat bitcoin tot maart 2023 kan bewegen in een kanaal tussen 18.000 en 25.000 dollar. Aangezien de dollar en de euro evenveel waard zijn, is het makkelijk omrekenen naar onze valuta.

Maar veel hangt af van de volgende renteverhoging die wordt aangekondigd door de Amerikaanse Federal Reserve, waarschuwt hij. Een rentestijging van 0,75 procentpunt is behapbaar, maar een verhoging van 1 procentpunt betekent volgens de analist dat we bloed zullen zien.

Kan bitcoin renteverhoging van 1 basispunt weerstaan?

Morgen en overmorgen vergaderen de mannen in pakken van de Amerikaanse centrale bank over hoeveel procentpunten bij de rente opgeteld kan worden. De verwachting is dat ze de inflatie willen aanpakken met een renteverhoging van 75 basispunten.

Toch is er een reële kans dat de stijging 100 basispunten (1 procentpunt) kan worden. Vlak nadat vorige week bekend werd dat de inflatie hoger uitpakte dan verwacht, voorspelden marktanalisten van CME Group dat er een 40% kans is op een stijging van 100 basispunten. Sindsdien is de voorspelling omlaag bijgesteld tot 20% .

De huidige rente van de FED is 2,25 tot 2,50 procent, waarmee een stijging van 0,75 procentpunt deze tot 3,00 tot 3,25 procent brengt. Bitcoin en de rest van de crypto-markt hebben het al het hele jaar zwaar met de renteverhogingen van de Federal Reserve.

Hoe hoger de rente, des te sterker wordt de dollar. Er is al tijden een omgekeerd verband tussen de dollar (DXY) en de bitcoin koers. Doordat de dollar stijgt is het voor investeerders aantrekkelijker en veiliger om hun waarde in dollars te behouden in plaats van aandelen, cryptocurrency en andere activa. 

Renteverhoging kan zorgen voor recessie

De inflatie is dus leidend voor hoe hard de rente zal stijgen, de Amerikaanse centrale bank heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gezegd de rente te blijven verhogen tot de inflatie onder controle is.

De Fed lijkt geen keuze te hebben, er zijn nou eenmaal niet veel meer knoppen om aan te draaien. maar dit kan grote gevolgen hebben voor de rest van de wereld. De Wereldbank waarschuwde vorige week dat de inspanningen van de Fed om de inflatie op deze manier aan te pakken, de wereldeconomie tegen 2023 in een recessie kan doen storten.

The post Bitcoin onder 19.000 euro in aanloop naar renteverhoging op woensdag 21 september appeared first on BLOX | Nieuws.