De rekenkracht op het netwerk van Bitcoin heeft dit weekend een nieuw record behaald. Bitcoin is nog nooit zo veilig geweest, en zou zomaar het veiligste netwerk van de wereld kunnen zijn.

Bitocin miners komen weer terug

Deze computerkracht wordt geleverd door miners, ofwel er komen nieuwe miners bij of bestaande miners kopen nieuwe apparatuur. De belangrijkste reden om te minen is om er iets aan te verdienen en dankzij de stijgende Bitcoin koers valt er weer genoeg winst te behalen.

Dit heeft ertoe geleid dat meer mijnwerkers zijn aangesloten op het Bitcoin-netwerk en dit weekend een nieuw record van 400 EH/s is behaald.

De grafiek hieronder laat de rekenkracht (hashrate) van Bitcoin in de afgelopen 3 jaar zien. De hashrate van Bitcoin is sinds het begin van het jaar constant gestegen. Tussen 23 maart en 24 maart registreerde de rekenkracht een nieuw hoogtepunt van 400 EH/s, volgens data van Mempool.

Hoewel de getallen interessant zijn, is de trend belangrijker. Deze ontwikkeling wijst namelijk op twee dingen: de beveiliging van het netwerk is verbeterd en miners hebben vertrouwen in de winstgevendheid van Bitcoin op de lange termijn.

Bitcoin ook moeilijker

Het wordt ook weer een stukje moeilijker om te minen, maar dat hoort erbij. Als de rekenkracht stijgt, dan stijgt de moeilijkheid ook, en als de rekenkracht daalt, dan volgt de moeilijkheidsgraad.

Ook deze moeilijkheidsgraad heeft een recordhoogte bereikt en is met 7,5% gestegen vergeleken met de vorige niveaus.

De stijgende Bitcoin koers heeft miners aangemoedigd om hun mapparatuur op het netwerk aan te sluiten. Opgemerkt moet worden dat verschillende miners het Bitcoin-netwerk hebben verlaten nadat de markt ontzettend veel moest inleveren in 2022.

Verdienmodel Bitcoin miners

Nu de koers herstellende is, is de winstgevendheid van miners toegenomen, maar nog steeds verre van het ideale niveau is. Een van de belangrijkste indicatoren om de winstgevendheid te berekenen is om te kijken naar de prijs per hash.

Momenteel wordt er 0,076 dollar/TH/dag verdiend, aldus gegevens van hashrateindex.

De prijs per hash wordt berekend op basis van vier inputs: moeilijkheidsgraad, de koers van Bitcoin, bloksubsidie en transactiekosten. De prijs per hash verandert bij elk nieuw blok dat aan de blockchain wordt toegevoegd.

Hashprijs is positief gecorreleerd met veranderingen in de koers en het volume van de transactiekosten van Bitcoin en negatief gecorreleerd met veranderingen in de moeilijkheidsgraad van Bitcoin.

Aangezien er weer meer miners bijkomen, is de moeilijkheidsgraad gestegen en zal de prijs per hash waarschijnlijk zakken de komende tijd.

The post Bitcoin netwerk bereikt all time high, nog nooit zo veel computerkracht appeared first on BLOX | Nieuws.