Dit is de derde achtereenvolgende week dat de moeilijkheidsgraad van bitcoin is gedaald. Dit wijst er op dat sommige miners hun machines uit hebben gezet, wellicht omdat het niet meer rendabel is om bitcoin te minen nu de koers zo hard is gedaald.

Op 21 juli is de moeilijkheidsgraad met 5% naar beneden bijgesteld. Het voordeel: dit maakt het voor de resterende miners weer net iets makkelijker om bitcoin te minen.

All time high in mei 2022

De grafiek hieronder laat de moeilijkheidsgraad zien sinds begin 2021. Dit grote dip rond juli 2021 werd veroorzaakt doordat China het minen van bitcoin verbood. Vele miners stopten ermee of hadden tijd nodig om hun bedrijven te verhuizen naar andere landen. Sindsdien is de moeilijkheidsgraad niet alleen hersteld, maar zelfs doorgegroeid naar een all time high in mei 2022.

Bron: btc.com

Verdienmodel bitcoin miners in gevaar

Een jaar later, in mei 2022 werd duidelijk dat er veel niet goed zat bij verschillende cryptobedrijven. De bitcoin koers was al zakkende, maar dit slechte sentiment zorgde ervoor dat de waarde van bitcoin binnen twee maanden werd gehalveerd.

Het verdienmodel van miners is bitcoins vinden en te verkopen op de markt om te betalen voor de elektriciteit, hun machines, onderhoud, huisvesting en wellicht een keer een boterham als lunch.

Als de kosten hoger zijn dan de baten (omdat de elektriciteitskosten in een bepaalde regio zijn gestegen), dan is het financieel gezien wellicht een goede keuze om wat miningmachines uit te zetten. Dit kan voor sommige bedrijven zelfs zo ver gaan, dat ze hun machines moeten verkopen en er helemaal mee ophouden.

Daarnaast zijn veel miners gevestigd in de Amerikaanse staat Texas. Vanwege een hittegolf hebben de autoriteiten gevraagd of bitcoin miners willen afschalen, en velen hebben daar gehoor aan gegeven.

Veiligheid van bitcoin

Hoe minder miners er actief zijn, des te lager de totale rekenkracht op het netwerk. Een hoge rekenkracht is belangrijk om het netwerk veilig te houden. Als iemand bitcoin wil ontregelen, dan moet die persoon 51% van de totale rekenkracht voor een lange tijd beheersen. Hoe hoger de rekenkracht is, des te meer geld het kost om aan die 51% te komen, vanwege het omkopen van miners of juist om miningmachines te kopen.

Hoe beïnvloedt de beschikbare rekenkracht dan de moeilijkheidsgraad om bitcoin te minen? Dat vergt wat uitleg.

Het heilige gemiddelde van 10 minuten

Het protocol van bitcoin is zo geschreven dat er gemiddeld elke 10 minuten een blok gemined wordt. Dit gemiddelde wordt gehandhaafd doordat de miningmoeilijkheid wordt aangepast aan de rekenkracht van het complete bitcoin netwerk.

Om de 2016 geminede blokken (maal 10 minuten is ongeveer 2 weken) wordt beoordeeld of het gemiddelde van tien minuten nog gehaald wordt. Worden blokken te snel gevonden omdat de rekenkracht gegroeid is? Dan gaat de moeilijkheidsgraad omhoog. Dat werkt ook andersom, duurt het gemiddeld langer dan 10 minuten om een blok toe te voegen aan de blockchain? Dan wordt de moeilijkheidsgraad naar beneden bijgesteld.

Sinds mei zien we dat er minder rekenkracht aanwezig is omdat miners afschalen. De rekenkracht wordt hier op aangepast.

Vrienden maken het leven moeilijker

Een voorbeeld: stel je een tafel met duizend bekers voor. Onder elke beker ligt een papiertje met een getal tussen 1 tot 1000. Bij de laagste moeilijkheidsgraad vraag je een miner om een getal te vinden tussen 1 en 1000. Die heeft hij op zijn eerste poging al gevonden.

We maken iets moeilijker. Hij moet een getal tussen 1 en 500 vinden. Dat gaat al wat moeilijker. Een vriend van de miner komt aangelopen en wil ook meedoen. Met z’n tweeën zoeken ze nu naar een getal tussen 1 en 500. Nu wordt het weer te makkelijk, ze vinden het getal heel snel. Uit het niets gaat de bel en willen tien anderen ook meedoen.

Het systeem moet zichzelf nu reguleren om het nog spannend te houden. Nu moeten ze op zoek gaan naar een getal tussen 1 en 5.

Rekenkracht en moeilijkheidsgraad

Het proces van minen is een repetitief proces waarvan het doel is om een ​​speciaal getal te vinden. De winnende miner krijgt bitcoin als beloning en mag een blok toevoegen aan de blockchain. Dit blok wordt gevuld met transacties, want aan elke verwerkte transactie krijgt de miner een beetje bitcoin.

Maar zodra het speciale getal is gevonden, begint het spel opnieuw. De kans op het vinden van dit getal hangt af van de moeilijkheidsgraad en hoeveel rekenkracht je tot je beschikking hebt.

The post Bitcoin moeilijkheidsgraad daalt 5%, derde achtereenvolgende negatieve week appeared first on BTC Direct | Nieuws.