De bitcoin koers doet het de laatste dagen wat minder, maar de miners trekken zich daar weinig van aan. Zij hebben de afgelopen weken zoveel nieuwe apparaten aangezet, dat de moeilijkheidsgraad (de bitcoin hashrate) om bitcoin te minen een nieuwe all-time high bereikt heeft.

Wat is de bitcoin hashrate?

De bitcoin hashrate is de totale hoeveelheid computerkracht die in het netwerk zit. In feite geeft dit aan hoeveel hashes alle miners per seconde produceren. Een hash moet je beschouwen als een ‘lot uit de loterij’, waarmee miners een nieuwe geldig blok kunnen produceren. Hoe meer loten een miner heeft, hoe groter de kans op het vinden van een nieuw blok.

Satoshi Nakamoto heeft een mechanisme in Bitcoin gebouwd dat op basis van de hashrate de moeilijkheidsgraad voor mining aanpast. Als de hashrate in het netwerk toeneemt en de moeilijkheidsgraad hetzelfde blijft, dan zouden miners steeds sneller blokken vinden. Het aanpassen van de moeilijkheidsgraad zorgt ervoor dat het tempo waarop miners blokken vinden altijd rond de 10 minuten blijft.

Toename van 3,45 procent

Iedere 2.016 blokken past het Bitcoin netwerk automatisch de moeilijkheidsgraad voor mining aan. In dit geval werden blokken gemiddeld 3,45 procent sneller dan 10 minuten gevonden. Vandaar dat de moeilijkheidsgraad met datzelfde percentage is toegenomen, waardoor het voor miners moeilijker is om nieuwe blokken te vinden en we weer richting de streeftijd van 10 minuten kruipen.

Dit is overigens de tweede toename achter elkaar, want op 31 augustus sprong de moeilijkheidsgraad nog met 9,26 procent omhoog. Het heeft er dus alle schijn van dat miners vertrouwen hebben in de toekomst van bitcoin, want er worden veel nieuwe machines aangezet. Niet per se een ontwikkeling die je zou verwachten tijdens een crypto-winter.

Hashrate zelf niet op all-time high

De moeilijkheidsgraad voor het minen van bitcoin begeeft zich momenteel op een all-time high, maar de hashrate zelf niet. Dat is mogelijk omdat de moeilijkheidsgraad een gemiddelde van 2.016 blokken pakt en de hashrate zelf een momentopname is.  

Op het moment van schrijven moeten we het doen met een hashrate van 229,39 exahash per seconde. Om het aantal hashes per seconde te berekenen moet je hier nog 18(!) nullen achter plakken. De all-time high voor de hashrate staat op 231 exahash per seconde.

Amerika de baas op de blockchain

Na het Chinese verbod op mining is Noord-Amerika snel de baas geworden op deze markt. Waar het merendeel van de hashrate jarenlang uit China kwam, is dat vandaag de dag niet meer het geval. Het mag dan ook geen verrassing heten dat het Amerikaanse Foundry USA verantwoordelijk is voor 28 procent van de volledige hashrate. Foundry USA is overigens een mining-pool, wat betekent dat het niet één partij is die verantwoordelijk is voor dit deel van de hashrate.

Foundry USA is een dochterbedrijf van de Digital Currency Group (DCG), een partij die naast Foundry ook de baas is bij CoinDesk, Genesis, Grayscale Investments en Luno. Barry Silbert staat aan het hoofd van DCG, een partij die niet bij veel mensen bekend is, maar via alle dochterbedrijven een grote invloed op de industrie heeft. De Grayscale Bitcoin Trust heeft bijvoorbeeld meer dan 600.000 bitcoin in beheer voor zijn investeerders.

The post Bitcoin mining moeilijkheidsgraad bereikt wederom all-time high appeared first on BLOX | Nieuws.