Crypto-mining bedrijven hebben na maanden van ellende eindelijk weer een goede maand achter de rug. Marathon Digital Holdings, de grootste stijger, pakte de afgelopen 30 dagen zelfs een koerswinst van 124,12 procent. Daarmee verslaan zij en enkele andere grote beursgenoteerde miners ruimschoots de koerswinsten van bitcoin (18 procent) en ether (67,8 procent).

Grote miners door het dak

Marathon Digital is niet de enige grote miner waarvan het aandeel de afgelopen 30 dagen door het dak ging. Ook Core Scientific pakte een indrukwekkende koerswinst van 110,39 procent. Niet ver daarachter komen we Hut 8 met 98,95 procent en Riot Blockchain met 96,69 procent tegen. Dat neemt overigens niet weg dat de miners over het gehele jaar gemeten een dramatische periode achter de rug hebben.

De afgelopen 30 dagen hebben ze een sterke inhaalslag gemaakt, maar vanaf begin 2022 staat Marathon Digital 47,69 procent in het rood. De situatie van Core Scientific is nog pijnlijker met een min van 70,41 procent sinds 1 januari 2022. Vergelijken met het koersverlies van ruim 70 procent, zijn de cijfers van 2022 van bitcoin (-48,30 procent) en ether (-49,13 procent) nog best redelijk. 

Bitcoin productie in de lift

De enorme koerswinsten van de aandelen van de miners in kwestie komen niet compleet uit de lucht vallen. Core Scientific rapporteerde bijvoorbeeld een toename van 1.601 procent in zelf-gemijnde bitcoin vanaf het begin van 2022. Inmiddels heeft het dit jaar al 6.567 bitcoins weten te minen. Verder is de omzet in het tweede kwartaal van Core Scientific het afgelopen kwartaal met 118 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021.

Het Canadese Hut 8 heeft ook wat te vieren, want hun bitcoin-productie is dit kwartaal met 71 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2021. In totaal wist Hut 8 in het tweede kwartaal van 2022 maar liefst 946 bitcoin uit de digitale grond te halen. De omzet van Hut 8 is vergeleken met vorig jaar met 30,7 procent gestegen naar 43,8 miljoen dollar (ongeveer 42,6 miljoen euro).

Marathon Digital, dat eerder deze week zijn resultaten deelde, heeft de bitcoin-productie dit jaar ook weten op te schroeven. Het afgelopen kwartaal markeerde ondanks het “uitdagende macro-klimaat” een productiestijging van 8 procent. Daarmee was Marathon Digital goed voor een productie van 707 bitcoin dit kwartaal.

Mining weer iets winstgevender

Met het dalen van de bitcoin koers in 2022 kwamen ook de marges van miners flink onder druk te staan. De winstgevendheid van de miners bereikte samen met de bitcoin koers zijn voorlopige bodem in juni. Inmiddels zit de winstgevendheid weer in de lift en komt de industrie langzaam maar zeker in rustiger vaarwater terecht.

Niet alleen de lagere bitcoin koers heeft de winstgevendheid van miners een knauw gegeven. Ook de hogere energiekosten die overal ter wereld om zich heen slaan hebben de industrie geraakt. Daarnaast hebben een hittegolf in Texas, een populaire vestigingsplaats voor miners, en het conflict tussen Rusland en Oekraïne de industrie geen goed gedaan.

Wat dat betreft is het goed om te zien dat enkele grote miners de afgelopen 30 dagen flinke koerswinsten boekten. Uiteindelijk spelen de koersen namelijk een belangrijke rol in het eventuele omslaan van het sentiment. Een paar goede maanden kunnen zomaar de start van een nieuwe bullmarkt markeren.

The post Bitcoin mining aandelen gaan door het dak en stijgen in maand tijd met ruim 100 procent appeared first on BTC Direct | Nieuws.