Als je het plat slaat, dan verkopen miners ruimte in blokken, zoals een huisbaas gebouwen probeert te vullen. Gelukkig zijn er dit jaar inscriptions en ordinals die maar al te graag goedkope blokruimte willen kopen. Daar kan de miner een goede boterham aan verdienen, tot volgend jaar… want dan is de halving.

Transactiekosten Bitcoin en inscriptions

De Bitcoin blockchain bestaat uit een ketting van blokken, die elk een reeks transacties bevatten. Zo’n inscription wordt gezien als een transactie. Stel dat jij zelf een transactie wilt doen, wordt deze eerst door je wallet naar het Bitcoin netwerk gestuurd. Deze transactie wordt dan verzameld door miners, die de transacties samenvoegen in een blok. Een blok is dus een combinatie van normale transacties en bijvoorbeeld inscriptions.

Op dit moment is de Bitcoin koers niet zo heel spannend, er is niet veel handelsactiviteit en er worden dus ook niet veel Bitcoins heen en weer verzonden (transacties). Dat is slecht voor het verdienmodel van miners, want zij verdienen (naast de blokbeloning, maar dat is een ander onderwerp) een klein beetje per transactie die zij in een blok verwerken. Gelukkig voor deze miners zijn inscriptions nu wel populair.

Deze inscriptions dienen voornamelijk als een manier om berichten of kleine hoeveelheden gegevens op te nemen in Bitcoin-transacties. Omdat inscriptions bijna geen data bevatten, zijn ze veel kleiner dan normale transacties.

Steeds belangrijker voor inkomsten Bitcoin miners

Analysebedrijf Glassnode kwam er achter dat inscriptions vaak resterende ruimte in blokken innemen, buiten de normale Bitcoin transacties. Dit heeft geleid tot een enorme toename van dit soort transacties en je kan wel stellen dat deze kleinere inscriptions een belangrijke bron van vraag naar blokruimte zijn geworden.

Inscriptions zijn als Nederlanders die op een Turkse badplaats een Louis Vutton-tas zoeken; ze zijn gevoelig voor de kosten. Ze kiezen meestal voor de goedkoopste beschikbare blokruimte, wat betekent dat ze kunnen worden verdrongen door urgentere monetaire transacties.

De vraag is of dit op lange termijn houdbaar is. De concurrentie voor blokruimte zal alleen maar toenemen en niemand wil dagen wachten op een inscription.

Hashprijs is laag

Een metriek om te checken is de hashprijs, gemeten in dollars per terahash per seconde per dag. Momenteel staat deze op slechts 0,059 dollar volgens de Hashrate Index. In mei was dit nog het dubbele en in 2021 toen Bitcoin zijn all time high behaalde, was de hashprijs zelfs 0,40 USD.

Een lagere prijs betekent automatisch dat miners minder verdienen. Zij moeten nu al rekening houden met de Bitcoin blok halving van april volgend jaar. Dan gaan de beloningen per blok van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Dit verlies van inkomsten kan op verschillende manieren worden gecompenseerd.

De eerste manier is dat de Bitcoin koers explodeert. Als de prijs verdubbelt dan wordt dat verschil goedgemaakt. De tweede manier is om meer inkomsten te halen uit transactiekosten. Stel dat deze omhoog gaan, dan wordt het voor inscriptions moeilijker om tijdig verwerkt te worden. De derde manier is om kosten te besparen.

Wij hopen natuurlijk op de eerste manier.

The post Bitcoin miners verdienen aan inscriptions, maar de halving komt er aan. Wat betekent dit? appeared first on BLOX | Nieuws.