Bitcoin miners zijn deze keer financieel beter gepositioneerd voor de halving. Door de rally van bitcoin van de afgelopen zes maanden hebben miners meer vet op de botten. Daardoor kunnen ze de halvering van hun blockbeloning beter opvangen, zo meldt Coindesk.

Check ook onze Bitcoin Halving Live Blog!

Bitcoin miners en halving

Logischerwijs zijn bitcoin miners de groep die het meeste zijn getroffen door de komende halving. Maar volgens onderzoeksbureau Benchmark zijn miningbedrijven veel beter voorbereid op inkomstenvermindering doordat bitcoin veel waard is dan zes maanden geleden.

De afgelopen kwartalen is de prijs met ongeveer 140% gestegen, terwijl ether (ETH), de op één na grootste cryptomunt, met 85% is gestegen, zo blijkt uit prijsindexen van CoinDesk. De CoinDesk 20 Index, een maatstaf voor de bredere cryptomarkt, steeg met 115%.

Op moment van schrijven zijn er nog 87 blokken te minen voordat de vierde halving plaatsvindt. De beloning per blok halveert dan van 6,25 BTC nu naar 3,125 BTC na de halving.

Benchmark citeert onder meer Haris Basit, de chief strategy officer van bitcoin-miner Bitdeer Technologies (BTDR). Die zegt dat de recente prijsstijging van BTC veel van de minder efficiënte miners op het bitcoinnetwerk hebben geholpen. Volgens hem is het shake-outeffect veel minder drastisch dan bij voorgaande halvings.

Beursgenoteerde miners

“De meeste beursgenoteerde bitcoin miners zijn initiatieven gestart of plannen aangekondigd om hun stroom- en hashrate-capaciteiten te verhogen. Om zich zo voor te bereiden op minder inkomsten en bruto winst,” schrijft Benchmark-analist Mark Palmer. Hij wijst erop dat vanwege de onzekerheid rond de halving bijna alle miner aandelen zijn gedaald dit jaar, ondanks de rally van bitcoin in dezelfde periode.

“De impact van de halving op de economie van bitcoin miners kan in de loop van de tijd meer gecompenseerd worden als de geschiedenis zich herhaalt en een sterke bitcoin rally plaatsvindt in de maanden na dit event”, schrijft Palmer. Ook een potentiële toename van netwerkvergoedingen kan helpen om meer inkomsten te verkrijgen.

Verder verwacht de analist dat de vraag naar (Amerikaanse) exchange traded funds (ETF’s) zich gaat doorzetten, ook na de halving. Nu is er even sprake van een afgekoelde bitcoin ETF-markt, maar dat is in hun ogen tijdelijk.


The post Bitcoin miner shake out door halving? Nee, zeggen deze experts appeared first on Bitcoinmagazine.nl.