De komende twee weken worden spannend voor de bitcoin koers. Veel investeerders hebben 1 en 6 juli rood (of groen) omcirkeld in hun agenda. Op die twee dagen bepaalt de Amerikaanse financiële waakhond SEC of er op bitcoin gebaseerde ETF’s op de markt mogen komen. 

In dit artikel kijken we naar de aanvraag van Grayscale, waarvan de deadline voor de SEC tot goed- of afkeuring verloopt op 6 juli. Bij goedkeuring zal Grayscale zijn eigen GBTC omzetten naar een spot bitcoin ETF. Ze gaan uit van een goed resultaat aangezien ze al hulp krijgen van Wall Street firma’s Jane Street en Virtu om hun fonds juridisch om te zetten in een ETF. Toch zegt Grayscale dat het zich voorbereidt op ‘alle mogelijke scenario’s.’

Omzetten van bitcoin fonds Grayscale

Op dit moment biedt Grayscale verschillende fondsen voor verschillende cryptocurrency’s. De belangrijkste is het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) en bij de gratie van de SEC wordt deze dus omgezet in een ETF. Dat is uitzonderlijk, want de meeste aanvragen die bij de SEC binnenkomen voor een bitcoin ETF, hebben nog geen vergelijkbaar product klaar. 

Grayscale heeft al bewezen een populair bitcoin product te kunnen beheren voor institutionele investeerders, dus daarmee hebben ze hopelijk een voordeel. Aan de houding van CEO Michael Sonnenshein ligt het in ieder geval niet. Hij zegt dat het bedrijf “ondubbelzinnig toegewijd” is aan de conversie.

Van groot belang op bitcoin koers

De Securities and Exchange Commission heeft meerdere keren een beslissing over de conversie van GBTC uitgesteld. Er staat dan ook wat op het spel, want bij goedkeuring wordt dit de eerste beschikbare spotgebaseerde bitcoin ETF in de VS. Dit betekent dat voor elk aandeel in deze ETF Grayscale echte bitcoins op de normale markt moet kopen. 

De VS is de grootste financiële markt ter wereld dus dit kan van grote impact zijn op de bitcoin koers. Het maakt het voor institutionele investeerders namelijk makkelijker om in bitcoin te investeren, zonder dat ze zelf voor hun klanten bitcoin in beheer hoeven te houden.

Deze ETF is anders dan anderen

De SEC heeft soortgelijke voorstellen van andere financiële instellingen in het verleden geweigerd, meestal vanwege bezorgdheid over marktmanipulatie en een gebrek aan overeenkomsten voor het delen van toezicht op de onderliggende markt. Degenen die wel zijn goedgekeurd verschillen drastisch van het voorstel van Grayscale. Deze al goedgekeurde ETF’s zijn namelijk op basis van future contracten op bitcoin en niet op basis van de onderliggende spotmarkt. 

Grayscale zette hun aanvraag kracht bij door in een brief aan de SEC te betogen dat het verschil in behandeling tussen spot- en futures-producten een overtreding van de Wet administratieve procedures (Administrative Procedures Act) zou kunnen vormen.

Alle mogelijke scenario’s

Gisteren verstuurde CEO Sonnenshein een brief naar beleggers, dat hoewel het bedrijf wordt aangemoedigd door de acties van de SEC in de afgelopen acht maanden, het zich voorbereidt op “alle mogelijke scenario’s na de uitspraak”.

“Het belangrijkste is dat GBTC operationeel klaar is om te converteren naar een ETF op het moment dat we de juiste wettelijke goedkeuringen krijgen”, aldus de brief.

Grayscale heeft een deal aangekondigd met de Wall Street-firma’s Jane Street en Virtu Financial om de te helpen met GBTC om te zetten in een ETF, de deal wordt pas van kracht als het product wordt goedgekeurd.

Mocht goedkeuring niet doorgaan, dan onderzoekt Grayscale de opties, zoals de SEC aanklagen.

“We hebben het sterkst mogelijke juridische team gecreëerd om ons te helpen het belang van deze kwestie onder woorden te brengen.” 

The post Bitcoin markt zet zich schrap voor woensdag 6 juli appeared first on BTC Direct | Nieuws.